Polovina Čechů si nemůže dovolit spořit na důchod

Praha – Přes 80 procent Čechů se obává, že jim státem vyměřená penze nebude stačit, polovina si však nemůže dovolit spořit na důchod. Téměř tři čtvrtiny lidí mají obavy z velkého snížení životní úrovně v důchodovém věku. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti SANEP. Dotazování se zaměřilo na otázky související se starobním důchodem a plánovanou reformou důchodového systému.

Lidé se bojí penzijní reformy – i tak by se daly vyložit výsledky průzkumu společnosti SANEP. Obavy, že státem vyměřená penze nebude stačit na důstojný život v důchodovém věku, vyjádřilo 83,8 procenta lidí, drastického snížení kvality životní úrovně v důchodovém věku se bojí 71,9 procenta účastníků průzkumu.

Spoření, které by lidem v důchodu zajistilo vedle státem vyplácené penze i finanční rezervu, jež by zvedla jejich životní standard, si nemůže dovolit 50,6 procenta dotázaných. Autoři průzkumu připomínají, že právě povinné důchodové spoření má být jedním z hlavních pilířů plánované penzijní reformy.

Názor, že připravovaná reforma by mohla negativně ovlivnit životní úroveň mnoha důchodců, kteří si nestačili naspořit alespoň částku dorovnávající jejich životní úroveň v předdůchodovém věku, zastává 64,9 procenta dotázaných.

Důchodovou reformu chce prosadit koaliční vláda vedená premiérem Petrem Nečasem (ODS), počítá mimo jiné s dalším zvyšováním věku odchodu do důchodu či se zavedením povinného spoření v soukromých důchodových fondech. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce reformu zahájit do roku 2012.

Internetového průzkumu společnosti SANEP, který se uskutečnil ve dnech 2. až 9. července, se zúčastnilo 5049 lidí ve věku 18 až 65 let. Dotazování nezahrnovalo názory obyvatel starších 65 let, kteří již pobírají starobní důchody.