ČSSD: Škrty dopravních staveb povedou k propuštění až 20 tisíc lidí

Praha - Důsledkem vládních škrtů v oblasti dopravních staveb bude propuštění až 20 tisíc lidí, varoval dnes úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten v reakci na plán ministerstva dopravy zastavit stavby, na které stát nemá peníze, také prohlásil, že náklady na zakonzervování už rozestavěných projektů se vyšplhají do miliard korun.

Přibližně v polovině srpna plánuje ministerstvo dopravy zveřejnit seznam zhruba 51 staveb, které se pro nedostatek peněz zastaví. Podle ministra Víta Bárty (VV) návrh rozpočtu pro rok 2011 znamená faktický pokles výdajů asi o 40 procent.

Mezi ohroženými stavbami je například část jihočeské dálnice D3, několik úseků silnice R6 na Karlovy Vary, úsek R3 na jih od Českých Budějovic, obchvat obce Líbeznice severně od Prahy nebo některé úseky silnic R7 a R49. Prioritu má naopak rekonstrukce dálnice D1, silnice R48 od Frýdku-Místku do Polska nebo dokončení obchvatu kolem Prahy.

Podobné rozhodnutí je podle Sobotky „typickým příkladem škodlivosti plošných škrtů“. Postiženy budou především ty regiony, kde už je nyní vysoká nezaměstnanost. O zakázky a tedy i o příjmy přijdou i velké stavební firmy a pro stát to bude znamenat také výrazný výpadek příjmů z daní, myslí si šéf sociální demokracie.

„Úplně netušíme, z čeho analytický rozbor pana Sobotky vychází,“ uvedl  protinázor Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva. Zdůraznil, že v současné době ještě není znám konečný seznam zastavených staveb ani rozpočet na příští rok a velmi záleží také na výsledcích jednání se stavebníky: „Nevíme, z čeho pan Sobotka vychází při publikování takových čísel.“

Rychlostní silnice R6
Zdroj: ČT24
Vydáno pod