Peníze pro lidi ze zaplavených obcí budou do několika dní

Praha – Lidé ze zaplavených oblastí mají nárok na mimořádnou okamžitou pomoc v hmotné nouzi. Dosáhnout by na ni měli v řádu několika dnů. V dnešních Otázkách Václava Moravce na to upozornil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. O pomoc v maximální výši necelých 47 tisíc korun mohou občané poškození povodněmi žádat na webových stránkách ministerstva.

„Pokud se stane lokální problém typu záplavy a nepostihne to celé území, tak nemáme žádnou potíž vyčlenit peníze na takovouto záležitost ze stávajícího rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, protože prostě ten objem na to jedno malé území oproti objemu, který se průběžně každý měsíc vynakládá na pomoc v hmotné nouzi, není porovnatelně tak velký,“ uvedl Drábek. Potřebné peníze převede ministerstvo na účty jednotlivých zasažených obcí v průběhu několika příštích dnů.

Na mimořádnou pomoc mají nárok také ti, kdo nemají vzhledem k příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dost peněz na zaplacení nezbytných věcí a základního vybavení domácnosti. Tato mimořádná pomoc může znamenat i stoprocentní proplacení konkrétního škody, za rok ale maximálně desetinásobek životního minima, tedy něco přes 31 tisíc korun.