Desetina Čechů cestuje do práce více než 90 minut

Praha - Zhruba jeden z deseti českých zaměstnanců stráví každodenním dojížděním do práce více než 90 minut, zatímco ve světě se tak dlouhodobě dopravuje pětina pracovníků. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Regus. Ve světě jsou nejpopulárnějším dopravním prostředkem pro dojíždění automobily (64 procent). V ČR je používání auta o něco méně rozšířené a využívá jej 59 procent dojízdějících.

Češi dále jako nejčastější dopravní prostředky používají metro (13 procent), spolujízdu (sedm procent) nebo pěší docházku do práce (sedm procent). Nejméně populárním dopravním prostředkem je v Česku jednostopé vozidlo. Při cestě do práce mu dává přednost pouhé jedno procento lidí.

Za dojíždění utratí ve světě v průměru sedm procent pracovníků přes deset procent své mzdy. V České republice činí průměrná částka utracená za dojíždění asi čtyři procenta roční mzdy. Nicméně osm procent českých respondentů utratí za dojíždění deset procent nebo více ze své roční mzdy a 19 procent utratí pěti- až desetiprocentní výměru svého platu.