Škodě a TPCA hrozí kvůli záplavám omezení výroby

Chrastava - Kvůli záplavám na Liberecku by mladoboleslavská Škoda Auto a kolínská TPCA mohly příští týden zastavit výrobu. Nedostatkovým zbožím se totiž stanou interiérové stropy, které pro ně vyrábí společnost Grupo Antolin Bohemia ve svém závodě v Chrastavě. Firma byla zasažena víkendovými povodněmi.

Jestliže se do konce týdne nepodaří výrobu v Chrastavě obnovit, zastaví se produkce všech škodovek s výjimkou vozů Škoda Yeti, které mají jiného dodavatele stropních panelů. Ten ale není schopen převzít produkci pro ostatní modely Škody Auto. „Nikdo to nezvládne zavést dříve než za půl roku, v té kvalitě a v tom množství, jaké potřebujeme,“ uvedl pro server iHNed.cz šéf škodováckých odborů Jaroslav Povšík.

Jaroslav Černý, mluvčí Škoda Auto

„Zatím běží výroba dál, máme zásoby stropních desek. Jak dlouho to potrvá, nelze odhadnout, protože záleží na tom, jaká provedení našich vozů se budou tento týden vyrábět.“

Do Chrastavy vyslal krizový štáb Škodovky, který zasedal dnes dopoledne, koordinátora, který má pomoci co nejrychleji obnovit produkci továrny Grupo Antolin Bohemia. Poté hodlá Škodovka do podniku vyslat i své hasiče a údržbáře.

V Chrastavě již vypomáhají údržbáři z TPCA

V Chrastavě již pracují desítky údržbářů z kolínské továrny TPCA. „Poslali jsme je, aby urychleně pomohli zprovoznit tamní výrobní linku, bylo tam půldruhého metru vody,“ prohlásil výrobní ředitel TPCA Jiří Černý.

Situace v kolínské továrně je jednodušší, protože zde až do neděle trvá celozávodní dovolená. V pondělí se ale začne pracovat a zásoby stropních panelů má závod nejvýše na dvě směny, říká Jiří Černý a dodává: „Zasedá u nás krizový štáb a hledáme řešení. Povodně zastavily výrobu i u dvou dalších našich dodavatelů. I jim jsme poslali naše lidi, aby pomohli s úklidem a obnovením výroby.“

V případě, že do příštího úterý Grupo Antolin Bohemia neobnoví výrobu nebo pokud TPCA nenajde jiného dodavatele, výroba aut v Kolíně se zastaví. Jedinou automobilkou, kterou povodně neohrozily, zůstává Hyundai Motor Manufacturing Czech ve slezských Nošovicích.

  • Zatopená Chrastava autor: Ivan Horáček, zdroj: facebook.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1856/185589.jpg
  • TPCA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/667/66615.jpg