České kempy strádají, luxusní hotely si mnou ruce

Praha - V dubnu až červnu přilákalo Česko více turistů než loni. Do země přijelo 3,1 milionu hostů, meziročně tedy o 0,2 procenta více. Stále však podle Českého statistického úřadu klesal počet přenocování. Propadl se téměř o procento na 8,8 milionu. Navíc k nám míří turisti, kteří nechtějí příliš utrácet. Turistická sezona je zatím ve většině regionů slabší než v minulých letech, což provozovatelé památek i ubytovacích zařízení připisují jednak teplotním výkyvům a jednak ekonomické krizi.

„Přijelo sice více turistů, ale tržby za ně jsou nižší, a to je alarmující. Praha je dneska o třetinu levnější než Vídeň, o polovinu levnější než Paříž a o celých sedmdesát procent levnější než Londýn. Praha je jedno z nejlevnějších měst,“ tvrdí Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Přestože odborníci na turistický ruch doufali, že kvůli finanční krizi bude větší zájem o dovolenou v kempech a turistických ubytovnách, právě tam klesl počet strávených nocí nejvýrazněji, téměř o třetinu. V chatových osadách a turistických ubytovnách přenocovalo o 16,7 procenta lidí méně. Kempům a chatovým osadám, kde se ubytovávají především domácí turisté, nesvědčilo podle statistiků letošní jarní počasí.

Čechům se po vlasti cestovat moc nechce, v tuzemských ubytovacích zařízeních jich ve 2. pololetí přenocovalo o 4,5 procenta méně. Statistiky ovšem vylepčují zahraniční hosté, kterých se v Česku ubytovalo o 4,4 procenta více.

Ruce si mnou „lepší“ hotely

S tím souvísí i fakt, že se ve druhém pololetí dařilo především hotelům vyšších kategorií, které hojně využívají právě zahraniční návštěvníci Česka. Luxusní hotely totiž kvůli vysokým slevám přebírají klientelu hotelů nižší kategorie. V pětihvězdičkových hotelech přenocovalo o 16,3 procenta více lidí než loni, ve čtyřhvězdičkových to bylo o 15,9 procenta více. „Relativně příznivý výsledek příjezdové turistiky mohl být pravděpodobně ještě lepší nebýt nižšího dubnového růstu, který byl ovlivněn několikadenním zastavením letového provozu způsobeného výbuchem sopky na Islandu,“ uvedl Český statistický úřad.

Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu pro ČR

„Je paradoxem, že v mnoha případech ty čtyř a pětihvězdičkové hotely prodávají za ceny, které jsou normálně ve dvou a tříhvězdičkových hotelech. Já bych za čtyřicet, padesát euro šel také radši bydlet do čtyřhvězdičkového hotelu než do dvou hvězd.“

Ani rostoucí zájem cizinců však nedává hoteliérům šanci na příznivější vyhlídky. „Všichni jsme se dožili paradoxu. My to prodáváme levně, máme nižší tržby, máme víc turistů, ale na druhé straně utrácejí méně. Jezdí ti turisté, kteří nejsou ochotni utrácet,“ dodává Hlinka.

Světová organizace turistických kanceláří pro letošní rok předpokládala nárůst návštěvnosti o tři až čtyři procenta. To v českých poměrech nejspíš potká jen Prahu; zde by podle odborníků na cestovní ruch skutečně mohl být dvouprocentní nárůst. Ve druhém pololetí v ní přenocovalo o 6,4 procenta turistů více.

Regiony pláčou nad výdělkem

Naopak největší propad zájmu turistů hlásí Jihočeský kraj, kde v dubnu až červnu přenocovalo o 11,5 procenta lidí méně než loni. A problémy mají i další regiony. Například na jižní Moravě klesla návštěvnost hradů a zámků v průměru o deset procent, nižší počet turistů hlásí i Ústecký kraj.

„To ukazuje na obrovskou a klíčovou bolest našeho cestovního ruchu a tou je fakt, že se většina turistů koncentruje dlouhodobě pouze do Prahy, jelikož české regiony nejsou schopné nabídnout skutečně západní standart atraktivity a služeb,“ komentoval výsledky cestovního ruchu ve druhém čtvrtletí viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Tak velkou koncentraci turistů výhradně do hlavního města podle něm nemá žádná jiná vyspělá země. Česko kvůli tomu trpí, navštěvuje ho v průměru čtyřikrát méně turistů než sousední Rakousko, které hojně láká cizince i do regionů.

  • V kempu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1861/186048.jpg
  • Hotely loni zely prázdnotou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1437/143654.jpg
  • Turisti v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1861/186049.jpg
  • Tomio Okamura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/550/54950.jpg