Zemědělci dostali další ránu, řepka už měla být dávno v suchu

Praha – Počasí letos zemědělcům nepřeje. Deště totiž výrazně komplikují jejich práci. Bleskové povodně jsou jen další ránou, která sama o sobě výrazné škody nenadělala. Zemědělci mluví o 30 až 50 milionech korun. Žně jsou už ale zpožděné o dva týdny a teď se znovu odsouvají. Kvalita obilí i dalších hospodářských plodin se zhoršuje a náklady na sklizeň zvyšují. Obilí se totiž bude muset sušit a stroje budou kvůli vlhku poruchovější.

Řepka už měla být v suchu

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského touto dobou bývá řepka sklizená zcela a obiloviny z více než dvou třetin. V současnosti jsou však obiloviny sklizeny pouze ze čtvrtiny toho, co obvykle a zbývá ještě 20 tisíc hektarů. Sklizeň řepky je na tom sice lépe, zbývá ještě třetina oseté plochy, přesto jde o 120 tisíc hektarů.

Rozhovor s Miroslavem Jirovským a Petrem Havlem (zdroj: ČT24)

Předseda Zemědělského svazu České republiky Miroslav Jirovský:

„Přímé škody záplavami nebudou zvlášť vysoké ve srovnání s tím, jaké jsou škody na infrastruktuře. Daleko větší škody jsou pochopitelně na nesklizeném obilí.“

Přesto budou zemědělci na nesklizených plochách výrazně tratit. Obiloviny totiž polehnou a zrna porostou. To se projeví především na kvalitě a zhoršení zpeněžení. Podle zemědělského analytika Petra Havla však na druhou stranu porovnáváme letošní úrodu s tou loňskou či předloňskou, které obě byly v České republice historicky nejvyšší. Proto bude podle něj i ta letošní sklizeň mírně nadprůměrná. S tím ale nesouhlasí Jirovský, který tvrdí, že jde o podprůměrnou úrodu. Před posledními vydatnými dešti se totiž ještě odhadovalo, že úroda bude nižší o 800 tisíc tun. Nyní však podle něj hovoříme o poklesu úrody o 1,5 milionu tun.

Kdo už má sklizeno, vyhrál

Zemědělský analytik Petr Havel:

„To znamená ti, kteří skutečně sklidí a dosáhnou alespoň přiměřené kvality, budou na tom v tržbách lépe.“

Na druhou stranu však nižší objem sklizně povede, a už vede, k vyšším cenám obilí a všech základních hospodářských plodin. Přitom nejde pouze o problémy v Česku. Výrazně se na tomto trendu podílí především zákaz vývozu obilí z Ruska, které sužuje sucho a požáry. Ceny pšenice a jiných komodit tak poměrně dramaticky rostly. Podle Havla dokonce cena pšenice v minulém měsíci dosáhla nejvyššího růstu za 37 let. To ovlivňuje i ceny v Evropě a v České republice. Ceny však neporostou donekonečna. Na amerických komoditních burzách už totiž ceny začaly klesat, dodal Havel.

Čeští spotřebitelé však nemusejí mít obavy. Cena obilovin v chlebu nebo rohlíkách se podle Jirovského na té výsledné ceně podílí deseti až dvanácti procenty. Ani výrazný růst cen těchto komodit tedy spotřebitelé při nákupech příliš nepocítí.