Vláda počítá pro příští rok se 135miliardovým schodkem

Praha – Ministři dnes kývli na návrh resortu financí, podle kterého má stát v příštím roce hospodařit se schodkem 135 miliard korun. Pro Česko to znamená, že opět nesplní Maastrichtská kritéria nutná pro vstup do eurozóny. Deficit veřejných financí vystoupá na 4,6 procenta hrubého domácího produktu, zatímco kritéria požadují maximálně 3 procenta.

Příjmy státu se mají v příštím roce vyšplhat na 917,1 miliardy korun, výdaje na 1,052 bilionu. „Pokud by vláda nestanovila tyto přísné výdajové limity, tak by se naprosto autonomně deficit vyšplhal do výše více než 210 miliard korun a celkový deficit v příštím roce by byl 6,7 procenta hrubého domácího produktu,“ zdůraznil premiér Petr Nečas (ODS). Dodal, že rozpočet na rok 2011 nepovažuje za rozpočet reformní, ale úsporný.

„Kdybyste byli při dnešním jednání vlády na zahradě vlády, tak byste slyšeli táhlé skučení ministrů a stanoviska, že žádný resort není schopen mít tak velké škrty. Nicméně jsme se shodli, že škrty jsou nutné a musíme se s tím nějak poprat,“ prohlásil ministr vnitra Radek John (VV), na jehož resort úspory dolehnou téměř nejtíživěji. Ušetřit bude muset 8,3 miliardy korun. Ještě hůř na tom bude ministerstvo dopravy - pohorší si o více než 11 miliard.

Vláda v příštím roce plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, výjimkou budou platy učitelů. Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření. „Sociální škrty by mohly být nepříznivě vnímány, ale zase nejsou tak dramatické, aby vyvolaly sociální nepokoje,“ upozornila analytička České televize Libuše Bautzová. Šetřit bude muset každý Čech, úspory se dotknou i důchodců a rodin s dětmi.

Reformy přijdou až napřesrok

„Vláda se nechce spokojit s pouhým plošným škrtáním. Vzhledem k časovému presu jí ale nic nezbývá ve vazbě na letošní a příští rozpočtový rok. Reformy přijdou především ve vazbě na rozpočtový rok 2012 a následující roky,“ uvedl Nečas.

Limity státního rozpočtu pro jednotlivé kapitoly a státní fondy, které dnes vláda posvětila, budou nyní předány správcům kapitol. Ti v jejich rámci zpracují svůj návrh rozpočtu a předloží jej ministerstvu financí. Resort pak připraví na základě předložených podkladů návrh rozpočtu na rok 2011. Vláda by ho měla projednat do 31. srpna 2010. 

„Tohle je v normálním rozpočtovém roce práce na tři měsíce, my to musíme zvládnout za čtrnáct dnů vzhledem k tomu, že před volbami politická situace neumožňovala Fischerově vládě tyto limity stanovit v květnu, jak to ukládá zákon o rozpočtových pravidlech,“ podotkl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Schodek je zbytečně vysoký, tvrdí opozice

Dohodnuté mantinely státního rozpočtu se nelíbí opozici. 20miliardové zvýšení příjmů, se kterým Kalousek počítá, je považuje za nedostatečné. A i schodek prý zbytečně moc nabobtnal. „V této situaci, kdy vláda rezignovala na zvýšení příjmů státu, je ve slepé uličce škrtů, které poškodí českou ekonomiku,“ varoval místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kalousek se zvyšování daní, které by vylepšilo příjmy rozpočtu, brání. Daně v Česku jsou prý vysoké až dost. „My jsme na daňové kvótě, která je přes 30 procent. Nedomníváme se, že bychom ji měli prudce zvyšovat. Nemyslíme si, že blahobyt v zemi zajistíme tím, že budeme přerozdělovat přes moudrý stát více a více peněz. Naopak stát musí být levnější a efektivnější,“ řekl šéf resortu financí v Ekonomice ČT24.

Sněmovna projedná návrh rozpočtu v říjnu

Návrh státního rozpočtu pro rok 2011 by měla sněmovna projednávat v prvním čtení v říjnu. V té době by poslanci měli rozhodnout o základních parametrech hospodářského plánu, tedy příjmech, výdajích, schodku a o způsobu jeho vypořádání. Konečné schvalování rozpočtu dolní komorou je plánováno na její prosincovou schůzi.

Koaliční vláda se koncem července vyslovila pro návrh ministerstva financí na zmrazení letošních výdajů resortů ve výši 10,2 miliardy korun. O dalších zhruba 1,8 miliardy zeštíhlí kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Cílem těchto opatření bylo udržet deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy.

Vydáno pod