Podnikatelům postiženým povodněmi pomůže program START

Praha - Víkendová blesková povodeň postihla také podnikatele. První pomoc mohou dostat prostřednictvím programu START od Českomoravské záruční a rozvojové banky. O pomoc můžou zažádat všichni podnikatelé, kteří během záplav přišli o provozovny, sklady a v některých případech o celý svůj majetek. Nejedná se o přímou podporu, ale o záruku až do výše 80 procent za peníze, které si pak podnikatelé můžou půjčit od bank.

„Podnikatel musí zaručit své peníze, které bude potřebovat, ale stát přispěchal s tímto programem, který ještě bude upraven, takže je to dobrá zpráva,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužela.

Všechny potřebné informace pro podnikatele jsou dostupné na stránkách Hospodářské komory. Na uvedené kontakty se můžou obrátit i podnikatelé z ostatních regionů, kteří by chtěli pomoci.

Pomoc podnikatelům postiženým povodněmi (zdroj: ČT24)

Petr Kužela, prezident Hospodářské komory

„Z regionů jsme obdrželi zprávy, že část podnikatelů musí přerušit provozování podnikatelské činnosti nebo živnosti, ale samozřejmě by chtěla v podnikání pokračovat. Těm je potřeba urychleně podat pomocnou ruku.“

Kužela zároveň vyzývá všechny podnikatele, kteří mohou pomoci stroji, vodou či jakýmkoliv možným způsobem svým kolegům, kteří jsou v zaplavených oblastech, aby tak učinili. Podle prezidenta Hospodářské komory mají největší problémy po povodních malé a střední firmy, které nemají dostatek svých peněz na to, aby se s následky povodní samy vyrovnaly.