Tisíce čerstvých absolventů najdou práci ve státní správě, na rok a za 15 tisíc

Praha - Stát rozjíždí ojedinělý projekt, který má pomoci nezaměstnaným absolventům, uvádí Hospodářské noviny. Hlavní fáze by se měla rozběhnout letos na podzim. Mladým lidem nabídne placené stáže s minimálním platem okolo 15 tisíc korun hrubého. Uchazeči musí být mladší 25 let a nesmí mít praxi delší než půl roku. Musí být také registrovaní na úřadu práce. Projekt bude z 85 procent financovat Evropská unie.

V době, kdy státní správa musí šetřit a propouštět, má do veřejného sektoru nastoupit na zkušenou až několik tisícovek absolventů. Rozjezd hlavní fáze projektu je plánován na letošní podzim, kdy na pracovní trh dorazí přes sto tisíc čerstvých absolventů.

Uchazečům, jejichž životopis obsahuje minimálně maturitu, nesmí být více než 25 let. Do státní správy se dostanou pouze v případě, že nemají praxi delší než půl roku a jsou přihlášeni na úřadu práce. Tisíce vybraných absolventů pak bude od státu dostávat po dobu jednoho roku alespoň základní plat, který se pohybuje kolem 15 tisíc hrubého měsíčně.

Projekt z 85 procent podpoří unie

Pomoc čerstvým absolventům je součástí širšího programu boje proti nezaměstnanosti, který z drtivé většiny financuje Evropská unie. Brusel poskytne z 3,1 miliardy, která je na program vyčleněna, celkem 85 procent. Ve Středočeském kraji přitom již proběhlo pilotní kolo projektu.

„Je to jen stáž, ne pracovní poměr. Může se stát, že zůstanou bez práce,“ upozorňuje Alena Vondrová, šéfka odborů ve státní sféře. Podle ní je načasování projektu na dobu, kdy se na úřadech propouští, velmi nešťastné.