Škoda přeruší kvůli povodním výrobu, nemá potřebné díly

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto bude nucena ve čtvrtek od 14:00 zastavit výrobu ve svém závodě v Mladé Boleslavi a částečně i ve Vrchlabí. Odstávka následně v pátek postihne také Kvasiny. Příčinou je nedostatek výrobních dílů, za který mohou víkendové bleskové záplavy v Libereckém kraji. Podle mluvčího firmy Jaroslava Černého se neuskuteční ani plánovaná sobotní mimořádná směna v Kvasinách.

Odstávka se podle odborů dotkne všech modelů. V Boleslavi, kde se vyrábí Octavia a Fabia, se výroba kompletně zastaví ve čtvrtek ve 14:00 a situace potrvá do neděle. Ve stejný čas se ve Vrchlabí přestane vyrábět Octavia, výroba Octavie Tour zůstane zachována. Odstávka se dle odborářského webu dotkne i Kvasin, v pátek ve 14:00 se přestane vyrábět Roomster, o osm hodin později i zbylé modely Superb, Superb combi a Yeti. Bude zrušena i mimořádná sobotní směna v Kvasinách. Odstávka se celkem dotkne zhruba 10 tisíců zaměstnanců.

Zásadním nedostatkem jsou pro Škodovku díly z chrastavského podniku Grupo Antolin Bohemia, kde se vyrábí interiérové stropy. Továrnu o víkendu vyplavila Nisa, výroba se tam zřejmě tento týden nerozběhne. Půldruhého metru vysoká vlna vody poškodila výrobní stroje a zařízení, na odstranění závad se v těchto dnech intenzivně pracuje.

Komentář Jaroslava Černého (zdroj: ČT24)

„Firma Škoda ihned začala zajišťovat a stahovat interiérové stropy prostřednictvím logistiky ze všech lokalit včetně servisů, aby výroba mohla pokračovat. Tato možnost se ale vyčerpá ve čtvrtek,“ prohlásil Jaroslav Povšík, předseda škodováckých odborů. Vyrábět se přestane i v lakovnách a svařovnách, zastaví se také produkce náprav a motorů pro Německo. Lidé budou doma za běžnou denní mzdu a do práce by se měli vrátit v průběhu příštího týdne.

Ohrožena je i kolínská TPCA

Zastavením výroby je ohrožena také kolínská automobilka TPCA, pro kterou je Grupo výhradním dodavatelem interiérových stropů. V té je nyní celozávodní dovolená, která skončí o víkendu. Vedení firmy počítá s tím, že se v pondělí výroba rozjede. Pokud ale budou problémy v Grupu pokračovat, hrozí odstávka i v Kolíně, jak uvádí mluvčí firmy Radek Kňava: „Zatím máme zásoby na rozběhnutí výroby, takže v pondělí lidé do práce přijdou. Dále uvidíme, podle toho, jak bude vypadat situace v Chrastavě.“

Podle Kňavy je nereálné zajistit rychle dodání interiérových stropů z jiného podniku. „To nepřichází v úvahu. Procesně je to hrozně složitá záležitost, musí tam proběhnout složité testy řízení kvality, ten díl musí vypadat přesně tak, jak firma potřebuje. Proto to všechno funguje na bázi dlouhodobých kontraktů.“

Teoreticky by záplavy v Chrastavě mohly způsobit problémy automobilovým výrobcům po celé Evropě, které Grupo, jež v roce 2008 mělo podle výroční zprávy tržby 1,5 miliardy korun, zásobuje svými komponenty.

Vydáno pod