Vláda pošle do zaplavených měst dalších 350 milionů

Praha - Vláda uvolní dalších 350 milionů korun na odstranění nejnaléhavějších škod z víkendových povodní. Peníze půjdou z rozpočtové rezervy. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas. Peníze na jeho pokyn uvolní ministr financí Miroslav Kalousek na základě požadavků jednotlivých resortů, na které se se svými žádostmi budou moci obracet i kraje či obce.

Už v pondělí kabinet na mimořádném jednání reagoval na náhlé záplavy na severu Čech uvolněním 40 milionů korun pro Liberecký kraj, který žádal o 30 milionů. „Ty peníze již byly odeslány na jednotlivé obecní úřady a jsou k dispozici tam, kde jsou nejpotřebnější,“ uvedl Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Pokud by ani dnes uvolněných 350 milionů na nejnaléhavější pomoc nestačilo, je vláda připravena uvolnit další prostředky. O penězích, které půjdou přímo na obnovu poničených obcí, vláda rozhodně, až bude mít v ruce definitivní součet škod. Ty zatím na Liberecku odhadují na čtyři a na Ústecku na jednu miliardu.

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Vláda tímto krokem říká: ‚v tuto chvílí dostatek prostředků pro urgentní a naléhavé žádosti.‘ Není to tedy náhrada škod.“

Povodňová čísla zpřesňují i pojišťovny. K dnešku jak lidé, tak obce nahlásili přes pět tisíc událostí za skoro půl miliardy. Odhadují, že nakonec by mohly vyplatit až trojnásobek.

Hladiny řek v zasažených oblastech se vracejí k normálu. Obyvatelé a vodohospodáři se ale bojí, že další ohlášený déšť situaci znovu zhorší. Liberecký kraj dnes proto prodloužil stav nebezpečí až do 5. září. Obce díky tomu budou moci mnohem rychleji zařídit stavební a úklidov práce.

Vydáno pod