Evropská komise posvětila vznik největšího přepravce v Evropě

Brusel - Německá železniční společnost Deutsche Bahn získala od Evropské unie svolení k převzetí britské autobusové firmy Arriva. Sloučená skupina bude největším přepravcem cestujících v Evropě. Deutsche Bahn se na převzetí Arrivy dohodla letos v dubnu. Její nabídka ohodnocuje britský podnik na zhruba 2,5 miliardy liber (75 miliard korun). Deutsche Bahn hodlá po dokončení transakce prodat německou divizi Arriva Deutschland, aby vyhověla antimonopolním pravidlům EU.

„Prodej divize Arriva Deutschland zajistí, že konkurence na německém železničním a autobusovém trhu se bude vyvíjet v souladu s legislativou EU,“ uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Generální ředitel německé společnosti Rüdiger Grube v dubnu uvedl, že největší akvizice v historii Deutsche Bahn by měla firmě pomoci v další expanzi v Evropě. Arriva provozuje autobusové a železniční služby ve 12 evropských zemích. Společnost Deutsche Bahn se na domácím trhu potýká se zostřenou konkurencí, takže by ráda rozšířila aktivity v zahraničí.