Kalousek si chce posvítit na daňové podvodníky

Praha – Peníze, za které by se dala opravit dálnice D1 nebo postavit severní část pražského okruhu. Minimálně tak vysoké jsou podle hrubých odhadů roční úniky na daních. Problém zatajených peněz trápí stát o to víc, že ministerstva musí šetřit. Plánují se škrty a loňský výběr daní byl o 86 miliard nižší než v roce 2008. Ministerstvo financí chce proto při výběru daní přitvrdit a připravuje změny zákonů, ale i další opatření, aby se mu s podvodníky lépe bojovalo.

Za loňský rok Česko na daních vybralo necelých 661 miliard korun. Nezaplaceno ale podle neoficiálních informací zůstalo dalších 20 až 50 miliard. Ministerstvo financí už má připravený plán, jak únikům zabránit. Po změně zákonů budou moct přitvrdit při kontrolách. Daňovým podvodům by měly zamezit taky připravované smlouvy mezi Českou republikou a některými daňovými ráji.

„Výměna informací mezi daňovými správami může zásadním způsobem napomoci k tomu, že domácí rezident, který nezdaněn uniká do zahraničí, může být dostihnut, doměřen, popřípadě i potrestán,“ věří Kalousek. Jako první, a to ještě letos, chce Česko podepsat smlouvy s ostrovy Guernsey, Aruba a Kajmanskými ostrovy. Příští rok by měly následovat další země.

Nejproblematičtější je výběr daně z přidané hodnoty

„U daně z příjmu si myslím, že na tom Česká republika není tak zle. Bohatší státy jsou na tom hůře, protože mají více bohatších lidí, kteří nechtějí být zdaňováni. Kde vidím větší prioritu a na to se chci zaměřit, jsou daňové úniky u daně z přidané hodnoty,“ míní Kalousek. V boji s daňovými úniky proto má státu pomoct taky chystaná novela zákona o DPH. Platit by měla od příštího roku. V jejím rámci je asi nejradikálnější změnou vytvoření ručitele za neplacení daně. Když ji dodavatel nezaplatí, může jeho povinnost přejít na odběratele.

„V tuto chvíli se ukazuje, že tam jsou jedny z největších daňových úniků, odhadujeme, že by mohly dosáhnout 5 až 8 miliard korun,“ počítá vrchní ředitel daňové správy Jan Knížek.

Podle ekonomů na tom ale Česko přesto ve srovnání s ostatními státy Evropské unie nebo s USA v úniku daní do daňových rájů není až tak zle. Mezi nejdisciplinovanější plátce přitom patří severské státy.