Neúspěšný uchazeč opět zpochybnil prodej světelských skláren

Světlá nad Sázavou – Prodejem světelských skláren Sklo Bohemia se opět bude zabývat soud. Neúspěšný uchazeč o zkrachovalý podnik – společnost Crystal Bohemian Company – prodej napadl již podruhé, zažaloval insolvenční správkyni Helenu Horovou a podnikatele Lubora Červu. Ten loni 30. června sklárny koupil v insolvenčním řízení za 160 milionů korun a nedlouho poté v nich obnovil výrobu. V závodě nyní pracuje kolem 350 lidí. Svoji první žalobu přitom Crystal Bohemian Company, mezi jejímiž jednateli figuruje Jiří Hudera, před časem stáhla.

„Bylo tak rozhodnuto ze strany majoritního společníka, který celou situaci přehodnotil,“ řekl k obnovení sporu Hudera. Podrobněji nechtěl záležitost komentovat. Případem se bude zabývat pražský městský soud, podle žalobce byla při prodeji porušena nastavená pravidla.

Podle Červy poškodí žaloba dosud slibný rozvoj světelských skláren. „Rozhodně to nebudu podceňovat a budu se podle toho v tuto chvíli také chovat. To znamená, že přibrzdíme aktivity, které jsme ve sklárnách měli,“ řekl. V podniku, který teď funguje s názvem Crystalite Bohemia, se během týdne začne temperovat třetí sklářská pec, což umožní zaměstnat dalších asi 30 lidí. „Problém je v tom, že máme rozjetých spoustu investic. Teď připravujeme výstavbu čtvrté velké vany, a to je věc, kterou automaticky musím zastavit,“ uvedl Červa.

Správkyně Horová doplnila, že se kvůli žalobě oddálí připravovaná výplata části dlužných mezd bývalým zaměstnancům. V podniku Sklo Bohemia pracovalo před jeho krachem přes 1 200 lidí. Výplaty podle Horové dosud nebyly zahájeny proto, že se jí ještě nepodařilo sehnat bankovní spojení asi na 300 pracovníků.

Na majetek zkrachovalých světelských skláren bylo podáno třináct nabídek. Věřitelský výbor v závěru jednal se třemi zájemci - kromě firem zastupovaných Červou a Huderou to byla ještě společnost ALand Europe Pavla Loudy. Oba neúspěšní uchazeči kritizovali závěrečnou licitaci o cenu, která se podle nich odehrála po ukončení lhůty dané pro zvyšování nabídek. Před touto licitací podala nejvyšší nabídku Crystal Bohemian Company.