Evropský průmysl se nečekaně zadrhnul, výroba v eurozóně v červnu klesla

Brusel – Oživení evropského průmyslu začíná klopýtat. V celé EU v červnu průmyslová výroba stagnovala a v eurozóně se dokonce propadla o 0,1 procenta. Čerstvá čísla Eurostatu tak nepříjemně překvapila analytiky. Ti totiž vesměs očekávali, že si evropský průmysl zase o něco polepší. V zemích platících eurem v průměru předpokládali růst průmyslové výroby o 0,6 procenta.

V několika uplynulých měsících průmyslová výroba patřila k „tahounům“ ekonomiky eurozóny i EU. Ještě v květnu rostla meziměsíčně o 1,1 procenta v zemích platících eurem a o 1,3 procenta v evropské sedmadvacítce.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nicméně průmyslová výroba v červnu rostla v eurozóně i v EU. V eurozóně o 8,2 procenta a v unii o 7,7 procenta. I to je ale citelně horší výsledek, než ten, který očekávaly trhy. Ekonomové v případě zemí platících jednotnou evropskou měnou předpovídali meziroční růst o 9,3 procenta.

Jürgen Michels, Citigroup:

„Je to trochu zklamání. Očekával jsem v červnu další růst, ale v uplynulých měsících se ukázalo, že průmysl provází značné výkyvy. Tyto statistiky bych nicméně nepřeceňoval vzhledem k pozitivnímu vývoji průmyslových zakázek. V dalších měsících opět očekávám růst průmyslové produkce.“

Nečekaný červnový meziměsíční pokles průmyslové výroby má z velké části na svědomí půlprocentní propad v Německu, které je největší evropskou ekonomikou. Německo ovšem napodobily i další klíčové země. Ve Francii se průmyslová výroba meziměsíčně propadla o 1,6 procenta a v Nizozemsku dokonce o 3,1 procenta.

V celé řadě dalších zemí průmysl v meziměsíčním srovnání rostl, byť nešlo o tak významné ekonomiky. Nejvíce se dařilo průmyslu v Litvě (3 procenta), Estonsku (2,6 procenta) a v Rumunsku (1,9 procenta). V Česku průmysl rostl o 0,7 procenta.

Průmysl v EU a eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat
Vydáno pod