Morgan Stanley ženou k soudu irské jeptišky

Londýn – Skupina stovek irských jeptišek podala u soudu ve Velké Británii žalobu na americkou investiční banku Morgan Stanley za to, že údajně neplní smluvní podmínky a znehodnotila jim téměř celou investici za zhruba šest milionů eur. O neobvyklém sporu řádových sester s bankovním gigantem dnes informoval The Wall Street Journal.

Hromadná žaloba, která je vedena jako Sestry Ježíše a Marie versus Morgan Stanley, zastupuje zájmy 88 investorů. Jde o několik církevních organizací, včetně Sisters of Charity of Jesus and Mary, Holy Faith Sisters anebo Irish Veterinary Benevolent Fund. Každá z těchto organizací čítá několik desítek až stovek lidí.

Banka prý neoprávněným nakládáním s investicí způsobila žalujícím škodu kolem pěti milionů eur. To by znamenalo, že jim znehodnotila asi 80 procent investované částky. Přitom bance samotné prý transakce vynesla zisk. Morgan Stanley se k žalobě nechtěl vyjadřovat.

Žaloba se vztahuje ke složeným investicím, jejichž hodnota se odvíjí od podkladových dluhopisů. Stěžovatelé peníze investovali postupně, a to od ledna 2005 do prosince 2006. Celkem vložili 5,9 milionu eur a bylo jim slíbeno, že investice bude alespoň po čtyři roky vynášet 6,25 procenta ročně.

Smlouva prý pamatovala i na to, že pokud by v době trvání investice některá z ratingových agentur srazila rating podkladového dluhopisu do spekulativního pásma, pak měla banka povinnost nabídnout dluhopisy v aukci a výnos z prodeje po odečtení poplatků poukázat stěžovatelům. Místo toho se ale prý banka zachovala jinak.

Když v roce 2008 udeřila globální krize a ratingové agentury hodnocení mnoha dluhopisů skutečně do spekulativního pásma srazily, Morgan Stanley se podle jeptišek pět měsíců k ničemu neodhodlala a jen vyčkávala. Když se pak situace zklidnila a banka po půl roce prodala, ceny začaly růst a jeptiškám vznikly vyšší náklady na poplatky bance. Jeptišky chtějí zpět pět milionů a k tomu nevyplacené úroky.

Americké dolary
Zdroj: ČT24