Likvidátoři se činí. Po povodních musí sečíst škody za víc než miliardu

Chrastava/Heřmanice - Stejně jako záchranné týmy a dobrovolníci jsou v oblastech zasažených víkendovými povodněmi v jednom kole také technici pojišťoven. Denně obejdou 10 až 15 nahlášených případů. Někde už ale ani není co prohlížet. Statici u několika domů rovnou nařídili bourání. Podle České asociace pojišťoven nakonec škody, které klienti pojišťovacím domům nahlásí, přesáhnou 1,3 miliardy korun. Pojišťovny zatím vyřizují asi 5 tisíc nahlášených škodních událostí. Čísla ale každou hodinou narůstají. Podle odhadů se vyšplhají až ke 20 tisícům.

Likvidátoři pojišťoven mají plné ruce práce. Týmy v libereckém a ústeckém kraji posílili kolegové ze všech koutů České republiky. Každé ráno vyrážejí do terénu se štosem hlášenek. „Prohlížíme jeden dům za druhým, já se tady od pondělí pohybuju jenom v jedné ulici,“ popsal svou práci technik likvidace pojišťovny Kooperativa Zdeněk Kresl.

Likvidátoři musí v každém domě nafotit všechna poškození, změřit půdorysy a vyhodnotit situaci. Než pojišťovací technici prohlédnou všechny nahlášené škody, může to trvat až měsíc. Práci jim komplikují rozbořené silnice a spadané mosty. Na řadu míst se zatím nemohou ani dostat.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Ivan Hajžin, mobilní technik České pojišťovny

„Nejdříve poskytujeme takzvané zúčtovatelné zálohy, kdy se provede prvotní šetření a poskytne se záloha během asi 10 dnů. Potom se provádějí následné prohlídky, ale to bude až v další fázi.“

Voda se prohnala sklepy i garážemi, některé domy vzala úplně

Likvidátoři zasahovali i u paní Maršounové z Heřmanic. Nejenže má vytopený celý dům, na její zahradu navíc připlul jiný dům, který se o ten její roztříštil. Zahrada se proměnila ve skládku. „Já si to vůbec nedovedu v tuhle chvíli představit - domácnost komplet pryč, venku zahrada zničená, zatopený sklep blátem až po strop,“ popsala Soňa Maršounová.

Voda ničila pole i s úrodou

Poškozené nejsou jen domy. Velká voda se prohnala i přes pole a louky. Jen zemědělci v Libereckém kraji odhadují škody zhruba na 330 milionů korun. Odhady jsou však jen předběžné. Nejvíce jsou poškozeny trvalé travní porosty, které jsou zaneseny pískem, štěrkem a kamením. Jen na odvoz tohoto materiálu bude potřeba bezmála 250 milionů korun.

Na 50 až 60 milionů korun se podle ředitele krajské agentury ministerstva zemědělství Martina Mrázka odhadují škody na letošní úrodě. „Nevyčíslovaly se zatím škody na mechanizaci, nemovitosti snad většinou vydržely,“ dodal Mrázek.

Voda ve firmách

Stamilionové škody hlásí i podniky. Výrobu museli přerušit výrobci automobilových součástek, frýdlantské textilce Damino CZ dokonce hrozí ukončení výroby. Voda jí vzala veškeré výrobní stroje, komunikační techniku a spláchla dokonce i kamion. Podle zpravodajské stanice Z1 odhaduje textilka dosavadní škody na 300 milionů korun, pojištěna je přitom jen na 30 milionů.