Stát chce více zdanit výnosy fondů

Praha - Ministerstvo financí chce víc zdanit některé výnosy z investičních a podílových fondů. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Změny má podle nich přinést novela zákona o dani z příjmu, která je momentálně v připomínkovém řízení. Ministerstvo chce prý víc zdanit dividendy z úroků, jež některé fondy vyplácejí. Nově investor zaplatí 19 místo pěti procent.

„Chceme tak napravit nerovnováhu, která pro různé příjmy stanoví různou daň a může některé investory motivovat snižovat daňovou zátěž přes tyto fondy,“ cituje list Stanislava Špringla, ředitele odboru legislativy daně z příjmu na ministerstvu financí.

Podle Jany Michalíkové z Asociace pro kapitálový trh se to bude týkat fondů, které vyplácejí dividendy, a těch je prý 84. „Půjde hlavně o fondy pro institucionální investory, a to jak akciové, tak dluhopisové,“ řekla listu.

Do budoucna chce podle deníku stát skoncovat i s tím, že si firmy a investoři prostřednictvím speciálních fondů snižují daň z příjmů z obchodování s nemovitostmi. Tato změna ale ještě v nynější novele není, píšou HN.