Kraje nesouhlasí se změnou legislativy pro čerpání evropských fondů

Praha - Až dvoumiliardový výpadek v krajských rozpočtech na příští rok může přinést opatření, které schválila ve středu vláda. Rozhodla, že sníží částku určenou na spolufinancování projektů z Regionálních operačních programů. Podle šéfa Asociace krajů Michala Haška vláda rozhodla tajně a kraje předem nevarovala.

Předseda asociace krajů považuje rozhodnutí vlády za diskriminační a vyzývá kabinet Petra Nečase k dalšímu jednání v zájmu dalšího plynulého čerpání z evropských fondů. „Jsem lidsky zklamán z přístupu premiéra Petra Nečase, se kterým jsem jednal v úterý a neslyšel jsem od něj jediný náznak tak vážného rozhodnutí. Jsem přesvědčen, že premiér již věděl o tomto připravovaném brutálním škrtu,“ uvedl Hašek.

Vláda ústy svého mluvčího Martina Kupky odmítá, že by záměr ušetřit na spolufinancování evropských projektů tajila, prý byl veřejně dostupný. Ministr financí Miroslav Kalousek přímo na jednání vlády řekl, že škrty zasáhnou opravdu všechny - tedy i kraje. Premiér Petr Nečas jim o den dřív nabídl pravidelnou spolupráci: „My jsme se dohodli na pravidelném setkávání a komunikování určitých zásadních témat.“

Reportáž o problémech s čerpáním dotací (zdroj: ČT24)

Podle Kalouska kraje svou současnou politikou dávají najevo, že ve svých rozpočtech mají rezervy. Hašek nesouhlasí a tvrdí, že kabinet útočí na nejlépe a nejrychleji čerpající evropské fondy. Společné jednání vlády s Asociací krajů je naplánováno na 25. srpna.