Vyplavený výrobce autodílů v Chrastavě pomalu obnovuje výrobu

Chrastava - Chrastavský výrobce interiérových stropů do aut Grupo Antolin Bohemia dnes obnovil částečně výrobu, kterou zastavily víkendové záplavy. Produktivita firmy je nyní asi na 75 procentech, obnovena byla výroba pro Škodu Octavii a Fabii a částečně pro Roomster. Právě kvůli zastavení výroby v Chrastavě musela největší česká automobilka Škoda Auto zastavit ve čtvrtek na dva dny výrobu.

„Je velmi pravděpodobné, že ještě dnes se podaří nastartovat BMW a Passat,“ doplnil ředitel Petr Papánek. Kdy bude výroba v závodě kompletně obnovena, nelze podle něj zatím říct. Údajně je to ale ještě na dlouho. Vysvětlil to i tím, že řada zaměstnanců byla povodní sama postižena, proto je u linek nahradili i ti, kteří tam dosud nepracovali, a musí se tak zaučovat.

Linka na výrobu stropních panelů pro vozy Škoda Fabia a Škoda Octavia zatím běží na 60 procent a podle ředitele firmy se bude vyrábět i o víkendu. Ředitel Papánek tvrdí, že výrobu zatím nejde obnovit rychleji proto, že by byly problémy s kvalitou. Další linky, kterých je v továrně celkem dvanáct, budou uváděny do provozu v dalších dnech. Zatím si netroufá odhadnout, za jak dlouho se podaří dát celý areál továrny do pořádku.

Grupo vytopila rozvodněná Nisa, v podniku bylo až 1,5 metru vody. Prioritním zákazníkem jsou pro Grupo automobilky Škoda Auto a kolínská TPCA. Škoda musela ve čtvrtek odpoledne kvůli nedostatku dílů přerušit na dva dny výrobu, chce ji znovu rozjet v pondělí. Grupo je pro Škodu Auto výhradním dodavatelem stropních dílů. Mladoboleslavská automobilka proto musela naplánovat dvoudenní odstávku a nevyrobí tak 2 600 aut. Lidé zůstali doma za běžnou denní mzdu.

Automobilka Škoda
Zdroj: ČT24