Zatopené firmy bojují o přežití, úřady práce čekají na nezaměstnané

Frýdlant - Ve Frýdlantu bojuje kvůli velké vodě o udržení výroby jeden z největších zaměstnavatelů města - textilní firma Damino. Povodňová vlna areál zcela vyplenila a odřízla od světa. Řeka Smědá si napříč areálem vymlela nové koryto. Přesto chce textilka znovu rozjet provoz. Úřady práce zatím jen odhadují, jaký bude mít povodeň vliv na nezaměstnanost v regionu.

Škody v poškozené textilce Damino překročí 300 milionů korun, firma je přitom pojištěná jen na 30 milionů. Přesto chce znovu rozjet výrobu, v čemž jí pomáhá všech 150 zaměstnanců. Firma se musí rozjet do dvou měsíců, jinak přijde o zakázky a zkrachuje.

„U konfekce mám na to 14 dní. Když firmu rozpohybuji a budu potvrzovat zakázky, tak budu dál fungovat. U tkalcovny jsme domluvení na dva měsíce,“ vysvětluje jednatel Damina Viktor Víšek. Podle něj je teď klíčovým faktorem obnovení dopravního spojení. Voda totiž strhla most a textilku odřízla od světa. Všechny potřebné věci, jako třeba agregáty, kabely či čistící a dezinfekční prostředky, je nyní třeba nosit oklikou a jen za použití rukou. "Byli tady včera projektanti a mám od firmy slíbeno, že ve středu v průběhu dne by měl být most zprůjezdněn, uvádí starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Mnozí ale varují před možným nárůstem nezaměstnanosti. „Ve Frýdlantu jsou v podstatě dva zaměstnavatelé, Lucas a Damino. Až 150 rodin, které jsou přímo z Frýdlantu nebo z okolí, by mělo velký problém,“ upozornil Milan Šubrt, předseda Asociace samostatných odborů.

Boj s časem pak nevzdávají ani v Chotyni na Hrádecku. Zde zaměstnává v kovovýrobě Milan Tvrzník 20 lidí. Po loňských lokálních povodních mu pojišťovna vypověděla smlouvu. Voda zde ale nedávno napáchala škodu za dva miliony korun. „Snažíme se uklízet bahno, čistit stroje… Vlastně jsme přišli o všechno a nemáme vůbec nic,“ říká Tvrzník.

Povodněmi postiženým oblastem hrozí vyšší nezaměstnanost

Úřady práce zatím jen odhadují, kolik lidí přijde kvůli povodním o práci. Zatím se do evidence přihlásilo 32 lidí. „Toto číslo není vůbec rozhodující, protože my očekáváme velký nárůst příští týden,“ varuje ředitelka Úřadu práce Liberec Kateřina Sadílková. Starostové ze zaplavených obcí očekávají, že činnost ukončí spíše drobní živnostníci než velké podniky. To potvrzují i úřady práce.

  • Příjezdová cesta do Damina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1869/186863.jpg
  • Na úřadu práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1472/147200.jpg