Čína už má větší ekonomiku než Japonsko

Tokio – Japonsko už zřejmě není největší asijskou ekonomikou a druhým největším hospodářstvím světa. Předstihla ho Čína. Japonský růst totiž vlivem celosvětové ekonomické krize zpomalil, loni podle odhadů vzrostl HDP ostrovního císařství pouze o 0,4 procenta. Činí tak 1,2883 bilionu dolarů, zatímco čínský HDP dosáhl 1,3369 bilionu dolarů. Odhad růstu zveřejnila japonská vláda.

Čísla popisující hospodářský růst byla horší, než se odhadovalo. Analytici čekali, že se HDP Japonska za čtvrtletí v ročním přepočtu zvýšil o 2,3 procenta. „Růst naší ekonomiky je provázaný s Čínou a dalšími asijskými zeměmi - na tom je také zčásti postavena naše strategie. Takže pokud sousední Čína nebo jiná země roste, Japonsko se s ní sveze,“ uvedl japonský ministr hospodářství Satoshi Arai.

Údaje přesto nemusí být přesné. Úřad japonské vlády upozornil, že údaje mohou být zkresleny tím, že Čína nezveřejňuje sezonně upravená data.

Japonská vs. čínská ekonomika (zdroj: ČT24)

Hideki Matsumura, japonský analytik

„Je sice pravda, že pro Japonsko není dobrý rychlý technologický vývoj Číny a rostoucí konkurenceschopnost tamních firem, i přesto ale růst Číny může být pro naši zemi velmi pozitivní - v Číně bude totiž stále víc lidí nakupovat japonské výrobky.“

Čína se oficiálním vítězem stane zřejmě na konci roku

Očekává se ale, že na konci roku bude Čína již oficiálně větší ekonomikou než Japonsko. Za prvních šest měsíců roku bylo Japonsko podle předběžných a neupravených údajů ještě před Čínou. Její HDP dosáhl 2,5325 bilionu USD, zatímco japonský 2,5871 bilionu. Největší ekonomikou světa zůstávají Spojené státy americké, v součtu všech členských zemí je v čele Evropská unie.

Podle analytiků se do budoucna budou na pozoru muset mít i USA. Už v roce 2025 by totiž mohla Čína předběhnout i je a stát se největší ekonomikou na světě.

Ve světovém hospodářství se drží Japonsko na druhé pozici za Spojenými státy od roku 1968, kdy předstihlo tehdejší západní Německo. Z trosek po druhé světové válce z Japonska vyrostla světová průmyslová a finanční velmoc. Její takzvaný ekonomický zázrak se ale otřásl v základech v 80. letech, kdy se po přemrštěných cenách zhroutil trh s realitami.

Japonská burza
Zdroj: Ahn Young-joon/AP Photo