Ochromí britské letecké nebe opět stávka?

Londýn - Šest velkých britských letišť včetně londýnského Heathrow by mohla ještě tento měsíc ochromit stávka zaměstnanců letištního operátora BAA (British Airports Authority). O její podobě a délce by měl dnes rozhodnout odborový svaz. Zaměstnancům se nelíbí, že jim firma nabízí jenom jednoprocentní navýšení platů poté, co minulý rok souhlasili se zmrazením mezd. BAA ale tvrdí, že návrh vyplývá z nižšího počtu cestujících a taky výpadků v letecké dopravě kvůli prachu z islandské sopky.

Už v minulosti Správa britských letišť - společnost BAA uvedla, že plánovaná stávka by ji přinutila zavřít její letiště. Do protestu se totiž plánují zapojit klíčoví pozemní zaměstnanci – hasiči, bezpečnostní služba a technici. Podle nich je jednoprocentní zvýšení platů málo vzhledem k tomu, že jen inflace se letos v Británii očekává na třech procentech.

Cestující ve Velké Británii by tak mohly čekat po výpadcích způsobených prachem ze sopky Eyjafjallajökull a stávkách palubních personálu British Airways další komplikace. Pokud se totiž odboráři rozhodnou provoz na letištích zablokovat, vyberou si nejspíš až poslední srpnový víkend. To je v Británii tradiční svátek – děti a rodiny se vracejí z prázdnin a letiště jsou v plném provozu.

Zatím však není jasné, jestli ale stávka vůbec propukne. Společnost BAA už slíbila, že s odbory ještě hodlá jednat.

British Airways
Zdroj: ČT24
Možná stávka v Británii (zdroj: ČT24)