Slovensko radikálně změní systém daní a odvodů, získá stamiliony eur

Bratislava - Slovenská státní pokladna by si měla v roce 2011 polepšit díky úsporným opatřením o 440 milionů eur (zhruba 11 miliard korun). Tamní vláda chce prosadit balík rozsáhlých změn v systému daní a odvodů, jak dnes uvedl ministr financí Ivan Mikloš. Podle něj by se měla zrušit řada výjimek a zvýhodnění, například nezdaňování paušálních náhrad ministrů nebo soudců. Nová pravidla, která si kladou za cíl zabránit růstu deficitu veřejných financí, by měla platit od ledna příštího roku.

Podle ministra přinesou navrhované úpravy v dalších letech do rozpočtu stovky milionů eur. V roce 2012 by měly příjmy rozpočtu stoupnout o 560 milionů eur, v následujícím roce o 635 milionů.

Ministr financí Ivan Mikloš

„Důvodem těchto změn je nezbytné ozdravení veřejných financí, ale i snaha o další zjednodušení daňového a odvodového systému a odstranění neodůvodněných výjimek a deformací, které v systému stále ještě jsou.“

Daňová reforma na Slovensku (zdroj: ČT24)

Ozdravná kúra veřejných financí patří k hlavním cílům nového kabinetu Ivety Radičové, jenž se ujal vlády po červnových parlamentních volbách. Podle ministerstva financí by měl ozdravný balík na příští rok dosáhnout zhruba 1,7 miliardy eur, tedy 2,5 procenta ročního výkonu ekonomiky. Většinu této sumy by měly tvořit státní úspory.