Zemědělci dostanou o 740 milionů menší dotace

Praha - Také zemědělci letos pocítí škrty ve státním rozpočtu. Na dotacích dostanou dohromady 28,92 miliardy korun, což je o 740 milionů méně než před rokem. Ministerstvo zemědělství ještě v letošním roce ušetří na investicích, provozních nákladech a dotacích pro zemědělce dohromady bezmála 1,29 miliardy.

Na tzv. národních doplňkových platbách, kterými stát dorovnává přímé dotace z Evropské unie, dostanou zemědělci vyplaceno 3,18 miliardy korun. Je to o 2,32 miliardy korun méně, než by podle přístupové smlouvy mohlo Česko teoreticky vyplatit.

Dotace pro zemědělce se snižují v souladu se škrty ve státním rozpočtu. V červenci schválila vláda zmrazení výdajů ministerstev v celkové výši 10,2 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství má z této částky ušetřit 1,29 miliardy korun. „Úspory dopadnou na každého. Všichni spotřebitelé zaplatí více na DPH. Méně peněz budou mít úředníci, studenti, pracující důchodci, lidé spořící si na stavební spoření. Věřím, že nikoho nepřekvapuje, že úspory dopadnou i na zemědělce,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Pěstitelům pomůžou vyšší ceny

Chystané škrty by ale podle Fuksy neměly být tragické a třeba zemědělci především v rostlinné výrobě dostanou stejně jako loni. Ceny některých obilovin a dalších komodit totiž oproti loňsku citelně vzrostly. Například pšenice se teď prodává o 41 procent dráž. „Větší problém bude v živočišné výrobě, protože tam zatím o třiceti nebo čtyřicetiprocentní nárůst cen rozhodně nejde,“ upozornil agrární analytik Petr Havel.

Za nefér označil krácení zemědělských dotací prezident Agrární komory Jan Veleba. Peníze jsou totiž podle něj vzaty z částky 4,5 miliardy korun, kterou se podařilo zemědělcům s předchozí vládou Jana Fischera na letošek dohodnout. Veleba tvrdí, že tato částka přitom tvoří pouze 62
procent ze sumy 7,2 miliardy korun, kterou by farmáři mohli od státu na
plné dorovnání plateb teoreticky inkasovat.

Podle Veleby ale ještě existuje naděje, že zemědělci o peníze na dotace nepřijdou. „Ty peníze jsou vázané, pokudy by se příjmy rozpočtu srovnaly s plánem, je tu naděje, že se ta částka v uvozovkách odváže.“ uvedl.