Na bankomatech České spořitelny byly falešné čtečky

Praha – Česká spořitelna zablokovala asi stovce svých klientů platební karty kvůli podezření, že je někdo načerno zkopíroval. Nelegální čtečky údajů se našly u bankomatů v Českých Budějovicích a Břeclavi. Z účtů pak kdosi neoprávněně vybíral v cizině, například v Kanadě, v Peru nebo v Thajsku.

Zloději měli zařízení na kopírování karet v Českých Budějovicích dva dny, v Břeclavi den. Zařízení se jim podařilo umístit i odstranit, aniž by to někdo zaregistroval. Spořitelna preventivně blokovala karty klientů, kteří v době, kdy k takzvanému skimmingu došlo, napadené bankomaty použili.

Napadení klienti ale o své peníze nepřijdou. „Ani v případě, že došlo ke zneužití, nehrozí klientům žádná finanční ztráta. V případě zneužití karty z důvodu skimmingu kompenzujeme v plné výši,“ uklidňovala mluvčí spořitelny Kristýna Havlingerová.

Termínem „skimming“ označují kriminalisté způsob kopírování platebních karet pomocí speciálního snímacího zařízení, které pachatelé umísťují přímo na bankomaty peněžních ústavů. Zloději pak získají informace, díky kterým jsou schopni získat peníze z účtu postižených klientů bank.