V Rusku končí až polovina HDP v rukou zkorumpovaných úředníků

Moskva - Rusko je rájem zkorumpovaných úředníků. Alespoň to tvrdí zpráva nezávislého ruského Sdružení advokátů pro lidská práva. Podle ní končí polovina tamního hrubého domácího produktu právě v jejich kapsách. Nejen díky tomu se Rusko pohybuje na čele žebříčku nejzkorumpovanějších zemí světa, který sestavuje Transparency International.

Chcete v Rusku pracovat u silniční policie? Připravte si přibližně čtyřicet tisíc eur (bezmála milion korun) a místo je vaše. Tvrdí to nezávislé ruské Sdružení advokátů pro lidská práva, které korupci v zemi sleduje. Podle zprávy, kterou zveřejnilo včera, vyjde levněji než místo u policie třeba ovlivnění rozhodnutí soudců. Ten správný rozsudek můžete podle sdružení slyšet už za 26 tisíc eur (asi 640 tisíc korun).

Rusko se mezi zeměmi, které se výrazně potýkají s korupcí, pohybuje dlouhodobě. Podle posledního žebříčku Transparency International je na tom stejně jako Bangladéš nebo Keňa, se kterými figuruje na 146. místě ze 180 sledovaných zemí. Česku patří 45. pozice.

V Rusku bují korupce (zdroj: ČT24)