GM připravila vše pro návrat na burzu, návrh zřejmě předloží dnes

New York - Největší americká automobilka General Motors už dokončila dokumentaci k plánované primární emisi akcií (IPO) a na správní radě firmy leží nyní rozhodnutí o předložení návrhu na emisi úřadům. Podle dvou zdrojů agentury Reuters bude zřejmě prospekt emise předán americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) ještě dnes. Očekává se, že GM nabídne investorům akcie v nominální hodnotě 100 milionů dolarů (zhruba 1,9 miliardy korun).

Ve skutečnosti by však firma měla emisí získat podle výsledné ceny 15 až 20 miliard dolarů a emise GM by se tím měla zařadit mezi největší primární emise vůbec. Společnost měla předložit dokumenty k IPO na konci minulého týdne, musela však do nich zapracovat upozornění na rizika změny v nejvyšší výkonné funkci. Generální ředitel Ed Whitacre ve čtvrtek oznámil, že začátkem příštího měsíce odstoupí z funkce a nahradí ho člen správní rady GM Daniel Akerson. Whitacrovo odstoupení se sice zhruba rok od jeho nástupu do funkce čekalo, načasování před IPO však bylo nečekané a opozdilo podání návrhu na emisi o několik dní.

GM zhruba před rokem opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace včetně prodeje některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Loni většinu akcií GM převzala americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu podniku. IPO bude klíčovým krokem k opětnému nabytí nezávislosti firmy, jíž se po zestátnění začalo posměšně říkat „Government Motors“. GM ve čtvrtek oznámila, že ve druhém čtvrtletí vydělala 1,3 miliardy dolarů (25 miliard korun), nejvíce za šest let. Tržby společnosti stouply o pět procent na 33,2 miliardy dolarů a firma zvýšila výrobu proti krizí ovlivněnému čtvrtletí před rokem téměř o polovinu.