Kvůli úsporám hrozí rušení dalších poboček Českých center

Praha - Úspory se nevyhnou ani Českým centrům, která v zahraničí propagují zemi a její kulturu. Kvůli škrtům totiž hrozí rušení některých dalších poboček, které spadají pod ministerstvo zahraničí. Centra pro příští rok dostanou nejméně o deset procent méně peněz než v roce letošním. Na nadcházející rok předběžně počítají s 80 miliony korun, ovšem tato částka nemusí být konečná.

„Je možné, že by mohla být ve finále i nižší. S ohledem na výši příspěvku na příští rok nemůžeme vyloučit ani případné rušení některých zahraničních poboček Českých center,“ uvedl mluvčí center Jiří Rosenkranz. Podle něj není vyloučeno také propouštění zaměstnanců a snižování mezd. Letos v březnu již skončilo centrum v Drážďanech. V minulých letech přesahoval rozpočet center i stovku milionů korun.

Část odejmutých peněz by mohla pomoci vykrýt více příspěvků od sponzorů a partnerů akcí, které centra pořádají. O rozpočtu na příští rok bude vedení center ještě jednat. Případné rušení poboček by muselo posvětit ministerstvo zahraničí, které letos plánuje také uzavření asi šesti velvyslanectví nebo konzulátů.

V poslední době se rozpočet Českých center radikálně snižuje. Zatímco v roce 2008 dostala instituce od ministerstva na svoji činnost 114,5 milionu korun, loni to bylo 117,7 milionu a letos kolem 91 milionů.

Nyní funguje 24 poboček ve 21 zemích světa na třech kontinentech. Například mimoevropská jsou centra v USA, Japonsku a Argentině, Izraeli. Posláním center je rozvíjet dialog se zahraniční veřejností v kultuře, vzdělávání, obchodu a turismu a spoluvytvářet tak image České republiky jako moderní a dynamické země.

Centra v loňském roce zorganizovala přes 3000 akcí pro 3,5 milionu diváků. V roce 2008 uspořádala přes 2000 akcí pro asi 1,6 milionu návštěvníků. V uplynulém roce bylo akcí víc kvůli českému předsednictví v EU. Letos centra měla zatím zhruba 1300 akcí. Například pobočce v USA šéfuje bývalý úspěšný ředitel pražské zoo Petr Fejk. V Mladé frontě Dnes uvedl, že se mu jeho vizi fungování centra zatím nedaří prosadit.