Počítačů se prodalo o pětinu víc, táhnou hlavně notebooky

Praha – Prodej počítačů v České republice v prvním pololetí vzrostl o 22 procent. Celkem se jich prodalo víc než 531 tisíc. Největší podíl na tom mají domácnosti, které nakoupily o 42 procent počítačů víc než loni. U firem byl nárůst jen jedenáctiprocentní. Poptávku táhly hlavně notebooky, které měly podíl 70 procent. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

Trend zvyšování podílu notebooků je nejenom v Česku, ale celosvětově patrný v posledních několika letech. Podle šéfa české pobočky Gartneru Oldřicha Příklenka se ale výrobci klasických počítačových sestav nemusejí bát, že by snad v příštích letech desktopům definitvně odzvonilo. „Růst sice táhnou notebooky, ale předpokládáme, že desktopy si nadále najdou svoje uplatnění – podívejme se například na využití desktopů doma jako počítače na hry a ve firmách je zase stále velký prostor,“ uvedl Příklenk.

Průměrná životnost desktopů se v Česku pohybuje v rozmezí tří až pěti let. V době ekonomické krize však zejména ve firmách slouží o něco déle. „Co se týče notebooků, je životní cyklus kratší, a to proto, že údržba mobilních přístrojů je dražší, když jim skončí záruka, tzn. u notebooků je to 3-4 roky,“ řekl Příklenk.

Telefonát Oldřicha Příklenka (zdroj: ČT24)

Nejprodávanější počítačovou značkou je v Česku Acer s meziročním růstem o 47,5 procenta na 144 626 počítačů, následuje HP, který zvýšil prodej o 35 procent na 104 302 počítačů a trojici uzavírá Asus s růstem o 47 procent na 76 977 prodaných PC.

Podle Příklenka letos pokračuje zvyšování podílu mezinárodních počítačových firem na úkor lokálních hráčů a to nejen na trhu přenosných zařízení, ale nově i stolních PC. Jedinou lokální značkou v první desítce ve druhém čtvrtletí zůstala AT Computers s podílem 2,6 procenta.