Dohoda s odbory odvrátila stávku na britských letištích

Londýn - Britský provozovatel letišť BAA nabídl zaměstnancům zvýšení mezd o dvě procenta a mimořádnou odměnu nejméně 500 liber (v přepočtu zhruba 15 400 korun). Nová mzdová dohoda má odvrátit hrozící stávku, která by zastavila provoz na předních letištích v Británii nejspíš poslední prázdninový víkend, kdy jsou nejvytíženější. Odborový svaz Unite už oznámil, že svým členům doporučí přijetí nabídky.

Na kompromisní dohodě se odbory s BAA dohodly ještě v pondělí v noci po devíti hodinách jednání. BAA původně nabízela zaměstnancům, mezi které patří bezpečnostní pracovníci, hasiči či technici, zvýšení mezd o jedno procento plus odměnu závislou na změnách podmínek nemocenské dohody. „Jednání byla tvrdá, ale Unite získala spravedlivou nabídku pro zaměstnance BAA,“ prohlásili zsátupci odborů Brian Boyd a Brendan Gold.

Pozemní personál již minulý týden schválil uskutečnění stávky za zlepšení mzdových podmínek, vedle londýnského Heathrow se měl protest dotknout i letišť ve Stanstedu, Glasgow a Edinburghu. Stávka by ohrozila tisíce cestujících v hlavní turistické sezoně.

BAA se sice podařilo odvrátit stávku, největší zákazník letišť BAA, aerolinky British Airways, však jsou stále s odborovým svazem Unite ve sporu kvůli mzdám a pracovním podmínkám zaměstnanců palubního personálu. Palubní personál British Airways již kvůli sporu od počátku letošního roku stávkoval 22 dní.