Informace o dopravních stavbách budou na internetu

Praha – Kdo se bude chtít podílet na dopravní stavbě, nebude už muset cestovat na pražský Kačerov, aby si prohlédl úřední desku Ředitelství silnic a dálnic. Informace o státních zakázkách na nové silnice a jejich opravy budou nově na internetu. Upozornil na to deník MF Dnes. On-line informace o výběrových řízeních by měly přilákat více firem, zostřit konkurenci a snížit ceny staveb – především těch menších do 20 milionů korun. Ty většinou realizuje jedna z pěti velkých firem, které ŘSD automaticky o nových stavbách informuje, zatímco zástupci těch ostatních museli hledat informace na vývěsce v sídle ŘSD.

Deník poukázal, že do soutěže se sice mohl přihlásit kdokoliv, ale vzhledem ke komplikovanému získávání informací se většinou případní zájemci o zakázce nedozvěděli. Generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík nicméně byl s dosavadním výběrem firem spokojen. „Je výrazně rychlejší než otevřené řízení, které mohou účastníci prodlužovat napadením u antimonopolního úřadu,“ vysvětlil.

Užší řízení používá ŘSD podle Brunclíka hlavně na opravy silnic. Za tři roky tak stát utratil přes sedm miliard korun. Firmy, které ŘSD oslovuje, přitom mají ze státních zakázek velmi vysoké marže dosahující téměř čtvrtiny celkové ceny. Podle Brunclíka jsou ale tyto firmy efektivnější než některé nadnárodní stavební koncerny a nemají takové náklady na administrativu.

Šéf ŘSD chce změnit i systém zadávání velkých zakázek. Namísto soutěží pro velké stavební firmy, které fungují často spíše jen jako přerozdělovači práce s patřičným ziskem pro menší stavbaře, chce zavést systém projektového managementu. Zakázku na stavbu dálnic by tak získala nestavební firma, která by si najímala na jednotlivé stavební objekty specializované firmy. Brunclík odhaduje, že by se tak dala ušetřit zhruba desetina nákladů na nové stavby.