Čínský čaj ohrožen počasím, zdraží až o polovinu

New York - Čtyři z pěti sebraných čajových lístků na světě se vypěstují buď v Číně, Indii, Srí Lance nebo Keni. Nyní však bude šálek čínského čaje o něco dražší. Důvodem je špatné počasí, navíc vyšší mzdy vyhnaly cenu u některých odrůd až o 50 procent. Například čaj z provincie Fujian z jižní Číny podraží kvůli počasí maximálně o 30 procent.

Voda zatím dominuje všem nápojům vypitým ve světě. Na druhém místě se i přes konkurenci kávy nebo limonád drží čaj, který se pije už tisíce let. V některých zemích se těší posvátné úctě, jinde ho konzumují v obrovském množství, někde platí obojí. Jeho cena však pořád roste.

„Loni jsme zažili obrovské sucho, začátek roku nebyl o nic lepší - byla strašná zima, což snížilo úrodu,“ vysvětlil důvod nárůstu cen Cchaj Ťün z Čínské obchodní komory.

Špatné počasí zvyšuje cenu čaje už několik let po sobě, a to nejen čínského. Třeba loni jej zemědělci vypěstovali po celém světě meziročně o pětinu méně. Kromě výkyvů teplot tento oblíbený nápoj prodražuje pracovní síla, neboť ten nejlepší se sbírá ručně.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Vivian Mak, ředitelka firmy MingCha

„Lidé slyší na kvalitu. Přicházejí k nám s očekáváním, že ochutnají něco lahodného. Ti, kteří hledají ten skutečně lahodný čaj, si rádi připlatí o něco více, ale snažíme se nezvyšovat cenu.“

V České republice zatím nad čajem dominuje káva, které se spotřebuje osmkrát více. Češi za čaj ročně utratí přibližně dvě miliardy korun, přesto ho vypijeme skoro nejméně v Evropě.

  • Čínský čaj zdroj: www.thebigteas.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1878/187773.jpg
  • Plantáž čajovníku zdroj: www.thebigteas.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1878/187771.jpg