Teplé počasí hypotékám nesvědčí

Praha – Banky v červenci poskytly českým klientům čtyři tisíce hypoték v hodnotě 6,4 miliard korun. Zájem Čechů tak proti loňskému roku vzrostl o sedm procent. Pomohly tomu i úrokové sazby a ti, kteří si hypotéku v červenci vzali, vydělali. Úroky oproti loňskému červenci klesly o 82 bazických bodů. Průměrně se tak dostaly na 4,48 procenta. Průměrná částka, kterou si Češi půjčují, naopak v červenci rostla až na 1,696 milionů korun. To poukazuje na uvolňující se situaci na hypotéčním trhu. S takovými informacemi přišlo Fincentrum Hypoindex.

I hypotéční trh je sezónní

Meziročně sice počet hypoték rostl, meziměsíčně si ale banky pohoršily. I hypoteční trh se totiž potýká s určitou sezónností. Teplé letní počasí tak srazilo zájem klientů o hypotéky o více než pětinu. Opakem k tomuto trendu bývají jarní měsíce. Podle analytika Hypoindexu Luboše Svačiny začíná nárůst počtu hypoték v březnu, a v červnu potom trend vrcholí.

Přesto však první prázdninový měsíc přinesl i historické prvenství. Banky totiž poprvé poskytly největší objem hypotečních úvěrů s fixací na tři roky. Doposud přitom dominovaly úvěry s pětiletou fixací. A do budoucna by se do popředí mohly dostat i fixace jednoleté, které by podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla mohly zlevňovat, protože jsou relativně vysoko.

Sazby u jednotlivých fixací se sbližují

Podle Rajdla se postupně začínají sbližovat průměrné výše hypotečních úvěrů u jednotlivých fixací. Zatímco na počátku roku platilo pravidlo, že vyšší hypotéky byly spíše pořizovány s kratšími fixacemi, v současnosti dochází ke snížení rozdílů mezi fixacemi. „Především klienti s vyšším hypotečním úvěrem se logicky nechtěli na vysoké sazby dlouho vázat, avšak současná výše sazeb pětiletých fixací je přijatelnější. Dochází tak k přehodnocení preferencí,“ dodal Rajdl.

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl:

„Úrokové sazby oproti červnu v červenci klesly o osm setin procenta, což je mírný pokles. V současnosti jsme v sestupném trendu, který zpomaluje.“

Ani za oceánem se vývoj neubírá jiným směrem. Ve Spojených státech jsou sazby hypoték nejníže za posledních padesát let. Podle expertů to ale nemusí stačit na to, aby se na realitní trh dostavilo oživení. Američanů, kteří nemají peníze na umořování svých dluhů, totiž přibývá.

Hypotéka
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl