Na Slovensko bez připojištění nejezděte

Bratislava – Skoro polovina Čechů jezdí na dovolenou na Slovensko bez zdravotního připojištění. Slovensko je přitom velice oblíbenou dovolenkovou destinací. Ročně sem zamíří zhruba 300 tisíc lidí z Česka. Případné zdravotní pojištění však může Čechy u našich sousedů přijít velice draho. Evropský průkaz pojištěnce přitom nemusí pokrýt všechny náklady. Třeba zásah horské služby může stát i víc než tři sta tisíc korun.

„Čeští turisté by měli počítat s tím, že když cestují na Slovensko, pravidla poskytování zdravotní péče a její úhrady platí stejně jako v jiných zemích, kde se možná častěji pojišťují,“ říká členka představenstva Union Pojišťovny Elena Májeková. Mnoho Čechů však spoléhá na evropský průkaz pojištěnce. Ten ale všechny potřebné náklady určitě nepokryje. Nezahrnuje například pohotovost nebo předepsané léky. Navíc ne všechny nemocnice mají s pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Ty pak účtují v hotovosti a mnohdy i třikrát vyšší ceny.

Náklady na běžné ošetření na Slovensku

Zlomená ruka – 1 250 korun

Pomoc při alergickém záchvatu – 370 korun

Vytržení bolavého zubu – 1 000 korun

Převoz do Česka – až 20 tisíc korun

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

„Každému pojištěnci VZP doporučujeme, aby se i přesto, že vlastní tento průkaz, komerčně připojistil, a to pro případ léčebných výloh v zahraničí,“ říká mluvčí VZP Jana Chloubová o evropském průkazu pojištěnce. Na připojištění by rozhodně neměli zapomenout především ti, co míří do hor. Případnou pomoc horské služby by si jinak hradili ze svého. Jen loni přitom zásah horské služby potřebovalo 211 Čechů.

„Náklady, které jsme doteď uhrazovali, se pohybovaly od dvou tisíc při jednodušším zabloudění, až po 380 tisíc českých korun,“ dodává Majeková. Vždy totiž záleží na tom, kolik záchranářů se zásahu zúčastní a jaká technika je nasazena.