V Česku se rodí nový trend: Pivo raději doma než v restauraci

Praha - Češi jsou stále na špici světových pivařů. Pivo si ale stále častěji vychutnávají doma a na svých zahradách. Může za to kromě změny životního stylu i cena piva. Zdražení se na prodeji piva podepsalo hned v lednu. A konzumaci piva nenahrává ani letošní studené léto a úbytek zahraničních turistů, kteří české pivo rádi ochutnávali.

Lidé si raději koupí soudek nebo basu a pivo si vychutnají v teple domova. Tak vypadá trend posledních let. Prodej piva v restauracích klesl pod padesát procent ve prospěch obchodních řetězců a obchodů. „Pivo v hospodách je výrazně dražší a lahvové pivo je výrazně levnější. Lidé pořádají doma párty, zvou si kamarády na grilovačky a nachodí až tak do restaurací,“ uvedl ředitel pivovaru Bernard pro ČR a SR Zdeněk Šípek.

Pivařům, kteří si rádi vychutnají zlatavý mok v teple domova, nahrávají i nové balení oblíbeného nápoje do dvoulitrových plastových lahví. Oproti tradičním skleněným lahvím se plastové balení lépe transportuje a podle některých odborníků z něj pivo má i lepší chuť.

Češi si rádi vychutnávají pivo doma (zdroj: ČT24)

Pivo - magnet pro hospody

Hospody nad úbytkem pivařů pláčou. Pivo totiž tradičně tvoří přibližně čtvrtinu tržeb restaurací. „Hlavní lákadlo a hlavním důvodem existence restaurace je pivo,“ upozornil ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Svaz pivovarů proto chce spolu s Asociací hotelů a restaurací pivu v hospodách pomoci. Lidé chtějí hlavně kvalitu, čistotu a slušný personál. Právě chování personálu je mnohdy od návštěvy hospody odradí. Podle průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů totiž točí skoro polovina restaurací pod míru.

„Provozovat dneska restauraci není v současné době žádný velký byznys. To co ten zákazník potřebuje do budoucna je kvalita za slušnou cenu,“ řekl k tomu generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Pivovary i asociace věří, že se podporou prodeje piva a zvyšováním kvality restaurací podaří nepříznivý trend odlivu hostů a poklesu spotřeby piva zvrátit a že se nepříznivá čísla z loňského a letošního roku už nebudou v budoucnu opakovat. V loňském roce totiž spotřeba piva klesla o 6 procent, za letošní první pololetí to podle prvních odhadů bylo už dokonce o 10 procent.

  • Pivo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1880/187955.jpg
  • Důvody k návštěvě restaurace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1880/187953.jpg