Nová bankovní pravidla globálnímu růstu příliš neublíží

Vídeň – Obavy světových bank o zpomalování globální ekonomiky v důsledku zavedení nových pravidel pro finanční instituce se nejspíš nenaplní. Mezinárodní orgány pro bankovní dohled a finanční stabilitu, které nová pravidla připravují, totiž dnes vzkázaly světu, že světová ekonomika oslabí jen o několik desetin procenta, a to během čtyř let. Pravidla zato přinesou větší stabilitu a předejdou velkým finančním krizím.

Globální ekonomika klesne jen o 0,38 procenta

Pokud se pravidla budou postupně zavádět během dalších čtyř let a podíl kapitálu na aktivech bank se zvýší o dva procentní body, sníží se globální produkce v průměru o 0,38 procenta ve srovnání se situací beze změny, odhaduje analýza Výboru pro finanční stabilitu (FSB). Právě ten na žádost skupiny zemí G20 koordinuje reformy finančního sektoru včetně pravidel bankovního kapitálu „Basilej III“.

Předseda FSB Mario Draghi:

„Makroekonomické náklady zavádění přísnějších standardů budou zvládnutelné, zatímco dlouhodobé přínosy k finanční stabilitě a stabilnějšímu ekonomickému růstu budou podstatné.“

Nový odhad tak tvoří jen zlomek z toho, co ekonomice Spojených států, eurozóně a Japonsku přiřkl Institut mezinárodních financí (IIF). Ten mluvil o pětileté ztrátě 3,1 procenta HDP. Oficiální mezinárodní orgány navíc zdůrazňují, že jakmile banky na nová pravidla přejdou, zmírní to, nebo zcela odstraní, cykly „boomu a krachu“, kdy kvůli prudkému přílivu kapitálu v některých odvětvích vznikne „bublina“, která následně za velkých nákladů praskne. Dlouhodobě tak opatření přispějí ke zvýšení ekonomického růstu až o 1,8 procenta ročně.

Už žádná velká ekonomická krize

Reformy, které banky čekají, mají zabránit opakování podobně hluboké finanční krize, jaká svět postihla v minulých dvou letech. Nová basilejská pravidla budou od bank vyžadovat, aby měly proti svým úvěrům a dalším pohledávkám kapitál ve větším rozsahu a kvalitě než dosud.

Basilejský výbor pro bankovní dohled předložil návrh reforem loni a chce práci dokončit do listopadového summitu skupiny největších ekonomik světa G20. S ohledem na nynější křehkou situaci světové ekonomiky, která se loni teprve vymanila z hluboké recese, však některé návrhy zmírnil. Dal také najevo, že banky budou mít na zavádění pravidel více času. Zatím se předpokládá, že fáze zavádění začne v roce 2012.

Vydáno pod