Nečas bude jednat s Merkelovou o úsporách

Berlín - Premiér Petr Nečas se dnes při své první návštěvě Německa ve funkci setká s kancléřkou Angelou Merkelovou. Hlavními tématy jednání obou šéfů vlád budou ekonomika a vztahy mezi Prahou a Berlínem. Vedle Merkelové přijme Nečase také německý prezident Christian Wulff. Jednání kancléřky s českým premiérem mají dominovat ekonomické otázky. Obě vlády se chystají v nadcházejících letech výrazně šetřit. Česká ekonomika je navíc s tou německou velmi úzce propojena. Více než třetina exportu ČR směřuje právě na trh největšího souseda, a stav německého hospodářství je tudíž pro českou ekonomiku velmi důležitý.

Česko-německé vztahy, které v minulosti nebyly vždy jednoduché, označují politici obou států v posledních letech za nejlepší v dějinách a Merkelová s Nečasem toto tvrzení pravděpodobně zopakují. Přesto úplný soulad mezi Prahou a Berlínem nepanuje. Česká strana si například v posledních letech opakovaně stěžovala na údajně nepřiměřené prohlídky Čechů v německém příhraničním pásmu zejména v Bavorsku, které nahradily zrušené kontroly na hranicích po vstupu Česka do schengenského prostoru.

Německé úřady ale tuto kritiku odmítají a namátkové prohlídky na dálnicích označují za účinný nástroj boje proti pohraniční kriminalitě. Nečas by měl s Merkelovou rovněž debatovat o zahraniční politice, energetice a energetické bezpečnosti. Je už druhým představitelem nové české vlády, který navštíví Berlín. Prvním byl přesně před měsícem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)