ČT: Policie šetří možné tunelování v Povodí Moravy

Brno - Policie prošetřuje podezření na tunelování státního podniku Povodí Moravy. Trestní oznámení na neznámého pachatele přitom podalo samo povodí. Nové vedení podniku totiž přišlo na údajné nesrovnalosti v hospodaření svých předchůdců a upozornilo na ně policii. Podle zdrojů České televize se nové trestní oznámení týká 24 problémových zakázek a projektů celkem v hodnotě až 41 milionů korun. Jde mimo jiné o podhodnocené pronájmy a nevýhodné prodeje nemovitostí.

Povodí Moravy mělo v minulosti podle nového vedení podniku podhodnocovat pronájmy a prodávat nemovitosti pod cenou. Nakoupil se údajně také nefunkční software a další miliony měl státní podnik vyhodit za nesmyslné studie. „Docházelo k poměrně velkým cenovým diskrepancím mezi znaleckými posudky, které byly opatřovány při vlastních převodech, a znaleckými posudky, které byly opatřeny dodatečně. Tyto rozdíly byly zásadní,“ popsal právní zástupce Povodí Moravy Radek Ondruš.

„Je podezření na spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Prověřování je na samém začátku,“ informoval mluvčí Městského státního zastupitelství Brno Vladimír Kutnohorský. Vyšetřování ovšem bude podle žalobců i policistů náročné a zdlouhavé. „Trestní oznámení je velmi obsáhlé. Skládá se z mnoha bodů, tudíž je potřeba prověřit každý z těch bodů jednotlivě,“ doplnila mluvčí jihomoravské policie Andrea Procházková. Kriminalisté očekávají první výsledky vyšetřování nejdříve na podzim letošního roku.

Bývalé vedení podniku se k obvinění nevyjádřilo

Sporné zakázky měl na starosti investiční odbor, jehož ředitelem byl v dané době Ladislav Juříček. Dnes už však v Povodí Moravy nepracuje. Jeho vyjádření se České televizi nepodařilo získat. Post generálního ředitele podniku zastával v letech 2007 až 2009, kdy měly být sporné zakázky uzavírány, Miroslav Duda. Ani ten se k obvinění nevyjádřil. „Samozřejmě stanovení odpovědnosti je na orgánech činných v trestním řízení,“ řekl Ondruš. Lidé, kteří smlouvy podepisovali, nemuseli mít relevantní informace, protože například podklady připravoval někdo jiný.

Nové vedení podniku popírá, že by si s bývalými manažery chtělo jakkoliv vyřizovat účty. Pochybnosti o zakázkách prý potvrzují i audity a nezávislé posudky. „Nový ředitel tam přišel s úkolem dát vše do pořádku,“ podotkl Ondruš.

Povodí Moravy čelilo policejnímu vyšetřování už jednou, kvůli zakázce na stavbu poldru Žichlínek na Moravské Sázavě. Podnik však policii nedodal znalecké posudky, o které žádala, proto trestní řízení ukončila.

  • Studie zadané Povodím Moravy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188050.jpg
  • Znalecký posudek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188051.jpg