Volvo se pod čínskou taktovkou změní v luxusní vůz

Jaká bude budoucnost Volva, které se kvůli loňské krizi automobilového sektoru dostalo do čínských rukou? Na to se ptají ekonomové i fanoušci automobilismu. Nový šéf Volva Stefan Jakoby, který do automobilky přišel ze severoamerické divize Volkswagenu, v tom má jasno. Na čase je proniknout do nejluxusnějšího segmentu v Evropě a ve Spojených státech a také sjednotit požadavky na kvalitu. Mezi vozy, které sjedou z výrobních linek v evropských továrnách Volva a těmi vyrobenými v Číně, by zákazník neměl poznat sebemenší rozdíl.

Jakoby vystoupil před novináře poprvé od převzetí původně švédské automobilky Číňany. „Potřebujeme pozvednout značku na ještě vyšší úroveň,“ prohlásil. K tomu ale jsou potřeba peníze a těch se automobilce v posledních letech příliš nedostávalo. Jen v loňském roce automobilka Volvo tratila 653 milionů dolarů a kvůli ztrátovosti se jí zbavil i její původní majitel – americký Ford. Ani prodejem si však moc nepomohl. Zatímco v roce 1999 koupil Volvo za 6,5 miliardy dolarů, čínské Geely je prodal jen za 1,5 miliardy.

Číňané by měli do Volva přinést nový kapitál. Na jaře mu přislíbili 900 milionů dolarů, i tak ale bude úkol obnovit dlouhodobou ziskovost nelehký. Podle Jakobyho úspěch spočívá v lepší odpovědi na požadavky zákazníků. „Nepochybně chtějí auto vyrobené ve Švédsku, rozvíjet proto budeme i továrnu v Göteborgu. Volvo má jednoznačný skandinávský charakter, který ho odlišuje od ostatních prémiových výrobců. Pomáhá mu i pověst spolehlivých a bezpečných aut,“ zdůraznil. Tu by prý neměla postrádat ani auta vyrobená v Číně.

Rozhovor se Stefanem Jakobym (zdroj: ČT24)

Jakoby se nijak neobává toho, že by mu Číňané svazovali ruce. „Jsem prostě prezident a předseda představenstva Volva. Mám podporu akcionářů,“ uvedl.

Volvo není jedinou švédskou automobilkou, která změnila majitele. Další symbol Švédska Saab je už v rukou nového majitele. Jde o nizozemského výrobce exkluzivních automobilů Spykera, který firmu koupil od koncernu General Motors za 400 milionů dolarů.

Logo čínské automobilky Geely, která se stala novým majitelem Volva.
Zdroj: ČT24