I přes slovenské odmítnutí Řecku putuje další pomoc

Brusel – Silně zadluženému Řecku poputuje další část finanční pomoci, tentokrát to bude devět miliard eur (zhruba 225 miliard korun). Řekové by peníze měli získat v září. Nedávný slovenský nesouhlas s finanční pomocí Atény nijak nepostihne, naopak se podle Evropské komise dočkají půjčky v původní výši. Členské státy Evropské unie platící evropskou jednotnou měnou přispějí 6,5 miliardy a dalších 2,5 miliardy Řecku půjčí Mezinárodní měnový fond (MMF).

Komise v tiskovém prohlášení

„Komise se domnívá, že vesměs pozitivní hodnocení podmínek uvalených na Řecko otevírá cestu pro další část půjček.“

Původně mělo Řecku přispět i Slovensko. To se na celkové finanční pomoci, která může dosáhnout až 110 miliard eur (2,75 bilionu korun), mělo podílet zhruba 800 miliony eur (asi 20 miliardami korun). První část půjčky Aténám eurozóna poskytla v květnu. Slováci se tenkrát nijak nepodíleli. Jejich odmítavý názor se nicméně v unii nesetkal s pochopením, kritizovala jej nejen Evropská komise, ale například i německá kancléřka Angela Merkelová.

S poskytnutím druhé části půjčky ve výši devíti miliard eur musí ještě 7. září vyslovit souhlas ministři financí eurozóny.

Vydáno pod