Američané mají strach z další recese, Obama chce šetřit

Washington – Spojené státy bijí na poplach. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je totiž nutné vyřešit otázku dlouhodobého deficitu. To vše bez dopadu na ekonomické oživení země. Prezident to zdůraznil na předvolební kampani demokratů v Ohiu. Výše deficitu a ochlazení ekonomického růstu vyvolává značné obavy i mezi samotnými občany. Mají totiž strach, že by se země mohla znovu propadnout do recese.

Rozpočtový schodek USA nebezpečně roste

Hospodářské oživení v USA zpomaluje, rozpočtový schodek naopak nebezpečně roste. Aktualizovaná prognóza rozpočtového výboru Kongresu mluví o 1,3 bilionu dolarů (asi 25,9 bilionu korun). Americký rozpočet se kvůli prudce zvýšeným vládním výdajům a výpadku příjmů v důsledku nadále slabé ekonomiky do tradičního přebytku nedostal ani v dubnu, což je měsíc, kdy většina Američanů platí daně z příjmů. „Musíme hledat způsob, jak získat kontrolu nad deficitem, který je pro oživení ekonomiky klíčový,“ uvedl Obama.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Předpoklad vývoje rozpočtového deficitu dává prezidentovi za pravdu. Bez výrazných změn v daňové oblasti a na výdajové stránce rozpočtu bude mít Washington se snižováním rozpočtu problémy. Očekává se přitom, že právě vysoký schodek rozpočtu bude jedním z klíčových témat před kongresovými volbami. Ty se budou konat 2. listopadu. Před volbami se opětovného pádu do recese obávají především demokraté. Obavy občanů by totiž mohly zkomplikovat jejich vyhlídky na získání většiny ve sněmovně a v Senátu.

Americký prezident Barack Obama

„Realitní trh je pro ekonomiku jako celek stále velkou brzdou. A ještě nějaký čas potrvá, než ztlumíme ten dopad, který byl skutečně velký.“

Letos by deficit USA mohl překonat rekord

Deficit, který USA v letošním fiskálním roce hrozí, by se tak přiblížil k dosavadnímu rekordu 1,4 bilionu dolarů z předchozího roku. V příštím fiskálním roce, který začne v říjnu, by se už mělo hospodaření USA začít zlepšovat. Přesto však výbor, který je nadstranickým orgánem a mimo jiné je pověřen analýzou rozpočtu, odhad deficitu na příští rok zvýšil na 1,07 bilionu dolarů (asi 20,6 bilionu korun).

Šéf výboru Douglas Elmendorf navíc tvrdí, že se míra nezaměstnanosti v USA nevrátí pod hranici pěti procent až do roku 2014, a to ani v případě, že se zrychlí růst ekonomiky. V současné době se nezaměstnanost v USA pohybuje těsně pod deseti procenty. Hospodářské oživení bude podle něj v nejbližších letech jen velmi pozvolné.

Vydáno pod