Antimonopolní úřad zahájil další správní řízení s Kauflandem

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tento týden zahájil v pořadí již druhé správní řízení s obchodním řetězcem Kaufland. Řetězec je podezřelý ze zneužití významné tržní síly. Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje navíc kromě toho ÚOHS aktuálně prošetřuje více než tři desítky podnětů ze zneužití významné tržní síly. Většina stížností se týká podmínek dodavatelsko-odběratelských vztahů obchodních řetězců.

Pekaři prý Kauflandu prodávají pod výrobními náklady

Aktuálně zahájené správní řízení se podle ČTK týká pekárenských výrobků. Jde především o chování Kauflandu vůči svým dodavatelům, pro které jsou cenové a obchodní podmínky ze strany obchodního řetězce údajně nevýhodné. Pekaři se prý tak mohou po odečtení regálného nebo financování slevových akcí ve prospěch řetězce dostat s prodejní cenou až pod své výrobní náklady.

Zákon o významné tržní síle reguluje především vztah obchodních řetězců a jejich dodavatelů. Zákon například stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, čímž jsou podle expertů poškozováni spotřebitelé. Obchodním řetězcům od února hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu. Zákon předložila skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora.

Mnoho lidí proti zákonu vystupuje

Bývalý místopředseda ÚOHS a právník z advokátní kanceláře Havel&Holásek Robert Neruda o zákoně

„Je nejasný a těžko aplikovatelný. Je i diskriminační, neboť se vztahuje pouze na jednu konkrétní skupinu odběratelů, aniž by bylo zřetelně zdůvodněno proč.“

Norma má mnoho odpůrců a problematických ustanovení. Dosud není jasné, jak se zákon ÚOHS podaří aplikovat a jak budou na rozhodnutí reagovat soudy. Zatím nebylo vydáno žádné rozhodnutí. Správní řízení však byla zahájena tři, dvě s Kauflandem a jedno s Aholdem.

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) hodlá zákon znovu posoudit. Zákon je podle něj složitý a zkostnatělý. Proti zrušení zákona jsou však zemědělci i potravinářské firmy. Předseda ÚOHS zákon komentovat nechce. „Úřadu nepřísluší posuzovat užitečnost zákona. Tato právní úprava je platná a ÚOHS je v ní uveden jako orgán dohledu, tuto roli tedy naplňuje,“ uvedl Rafaj.

Supermarket Kaufland
Zdroj: ČT24
Vydáno pod