Rusko zřejmě letos bude muset dovážet obilí, poprvé po 10 letech

Moskva/Milán - Rusko zřejmě bude nuceno v příštím roce dovážet obilí, stane se tak poprvé po deseti letech. S nepříznivou prognózou přišli analytici, kteří vyhodnocují dopady nejhoršího sucha za více než 100 let, se kterým se nyní Rusko potýká. Na zprávu již reagovaly ceny pšenice, neboť se vrátily k prudké růstové tendenci. Rusko přitom tradičně patří k hlavním světovým vývozcům obilí. Dopady katastrofálního sucha ale pozici Ruské federace od základů změní a Rusko bude muset podle analytiků v letošním roce dovézt 1,5 až 2,2 milionu tun obilí. Podle ruského listu Vedomosti bude letos třeba dovézt minimálně pět milionů tun obilovin.

Ruské ministerstvo zemědělství nevěří v tak dramatický scénář

I když ruské ministerstvo zemědělství sice zprávu listu rychle popřelo, trhy si situaci přebraly po svém. Moskva totiž už dříve zakázala vývoz pšenice, a i když zákaz platí zatím jen do konce roku, čile se spekuluje, že stejně bude nutné zákaz prodloužit. Země se snaží udržet alespoň nějaké zásoby, v zájmu je ale i zabránit růstu inflace.

„O ničem takovém se nejedná,“ popřela zprávu listu Vedomosti mluvčí ruského ministerstva zemědělství. V případě, že by Rusko bylo nuceno dovézt kolem pěti milionů tun obilí, dostalo by se téměř na úroveň Egypta. Ten je největším dovozcem pšenice na světě.

Na konci července zasáhla Rusko vlna veder, kterou provázely rozsáhlé lesní požáry. Situace už se sice zlepšila, požáry ale podle odhadů zničily asi čtvrtinu úrody a předpokládá se, že objem hrubého domácího produktu v letošním roce sníží v přepočtu asi o 270 miliard korun.

Varování dnes přišlo také z úst Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ta avizovala, že dopady požárů v Rusku ji zřejmě donutí snížit odhad celosvětové sklizně pšenice na letošní rok i vývoj zásob. FAO přitom už na začátku srpna snížila odhad sklizně o 25 milionů na 651 milionů tun. Další snížení odhadovaného objemu sklizně by FAO mohla oznámit už koncem srpna, případně začátkem září.

Pšenice
Zdroj: ČT24/www.agroweb.cz