Sicilané mají vinobraní v noci, sklízí pak kvalitnější hrozny

Marsala - Vinařská usedlost Donnafugata na Sicílii letos opět pořádá netradiční vinobraní, a to o půlnoci. Noční teploty prý dokáží vytěžit z vína to nejlepší. Vinice přitom patří k nejstarším na Sicílii, založila ji rodina Rallových před 150 lety. Dnes je řízena již čtvrtou generací. Pole hroznových hlav se tyčí na svazích západosicilské Marsaly, Contessy Entelliny a část z nich dotváří panorama sicilského ostrova Pantelleria.

Za svitu měsíce se na vinicích Donnafugata čile pracuje. Sběrači s nůžkami opatrně odstřihávají světlezelené hrozny odrůdy Chardonnay a hází je do pletených košíků. Nejde však o ledajaké vinobraní, noc a její nižší teploty totiž dávají při sběru hroznům lepší chuť. Vše se ale musí stihnout před východem slunce, v létě totiž teploty dosahují na Sicílii přes 30 stupňů Celsia. Vysoké teploty by mohly vyvolat nežádoucí kvašení hroznů.

Salvatore Sandelia, sběrač hroznů ve vinici Donnafugata

„Už jsem tu osmý rok. Večer je sběr lepší, a to jak pro nás, tak i pro hrozny. V horku se mohou totiž poškodit. Nižší teploty vyhovují Chardonnay více, jde o cenné a výjimečné hrozny.“

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)


Rodina Rallových se svým vínem slaví úspěchy po celém světě. Jak říká sám Giacomo Rallo, pokud by hrozny otrhali během dne, bylo by z něj jen průměrné stolní víno. O tom, která noc je pro sklizeň nejlepší, rozhoduje enolog Stefan Valla: „Zrovna teď máme v naší oblasti velmi zvláštní klimatické podmínky - mezi dnem a nocí jsou obrovské teplotní výkyvy. Velmi nízké teploty pod 16 stupňů Celsia nám ale umožňují udržet hrozny chladné, a tím zachovat aroma.“


Vinařství má na Sicílii dlouholetou tradici, na zhruba 170 tisících hektarech se vylisuje až 10 tisíc hektolitrů vína. Většina pak míří za hranice.

  • Donnafugata Chardonnay zdroj: www.donnafugata.it http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188425.jpg
  • Hrozny zdroj: www.donnafugata.it http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188430.jpg