Jihlavské děti si konečně mají kde hrát

Jihlava – Krajskému městu Jihlavě chyběla relaxační plocha. Dnes už si ale její obyvatelé i návštěvníci mají kde odpočinout a děti si mají kde hrát. Město totiž s výraznou pomocí Evropské unie realizovalo projekt, ze kterého vzešel park Heulos. Jihlava přitom ze své pokladny na park vydala pouze šest milionů korun. Park tak mohl být otevřen s dvouměsíčním předstihem.

Náměstek primátora Jihlavy Radek Vovsík (ODS)

„Vlastní práce začaly v únoru 2009. Celková investice byla včetně projektu 50 milionů korun, z toho 44 milionů bylo z dotačních peněz z EU.“

Do současnosti měli místo nejraději bezdomovci, teď ale park ocení malí i velcí. Na své si přijdou například i hudebníci a divadelníci na vybudované malé scéně. Park však potěší i vyznavače skateboardu a děti. Na ty tady čekají mnohé prolézačky, stěny na lezení nebo pískoviště chráněné krytem. Všechny atrakce pro děti splňují technické normy a park splňuje i hygienické normy.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Park je navíc střežen kamerovým systémem, takže se ho nikdo nemusí bát navštívit. Celé relaxační centrum je obehnáno plotem a všechna zvířata musejí zůstat za ním. „Hřiště má provozní řád, provozní doba je od 8 do 21 hodin. Má správce, který provádí vizuální dozor, hlásí veškeré závady a o to hřiště se stará,“ pochvaluje si vedoucí odboru správy realit z Magistrátu města Jihlavy Jiří Benáček.

Záplavy už jihlavskou ZOO neohrozí

Lákadlem pro návštěvníky může být i to, že oddychové centrum volně navazuje na zoologickou zahradu. Tu sice občas obyvatelé Jihlavy nemohli navštívit kvůli záplavám, teď už je ale problém minulostí. „Při větší vodě hrozila záplava zoo. Protože Jihlávka byla zatrubněná, došlo k vytvoření nového koryta, drátokošů kolem řeky a vybudování mostu,“ dodává Vovsík.

Návštěvníci mohou do parku zavítat pěšky, na kole nebo autem. Jedinou chybičkou parku jsou zatím grafity v letním amfiteátru. Radní města ale slíbili, že nápisy odstraní co nejdříve. I na problému s pořádáním velkých koncertů se už pracuje. Amfiteátr totiž nesplňuje hlukové normy, a tak se tu zatím mohou konat jen komornější koncerty.

Pokud se Jihlavě na příští rok podaří získat další příspěvky z Evropské unie, radní města by rádi propojili park se sportovištěm Na Stoupách. Zázemí by tak získali i jihlavští fotbalisté a atleti. Ti mají zatím na sportovišti hygienicky nevyhovující prostory.

  • Park pro skateboardisty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188450.jpg
  • Na dětském hřišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188451.jpg
  • Děti na pískovišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188449.jpg
  • Na dětském hřišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1885/188454.jpg