Akademii věd klesne rozpočet jen o 250 milionů, ne o 1,4 miliardy

Praha - Akademii věd v příštím roce nečeká dramatické snížení rozpočtu. Ten totiž neklesne o 1,4 miliardy, ale jen o 250 milionů. Podle tajemníka vládní Rady pro výzkum a vývoj Marka Blažky nakonec rada navrhla 4,5procentní snížení výdajů u všech vědeckých institucí. Návrh musí ještě posvětit ministerstvo financí. Celkový balík peněz na vědu a výzkum by měl být v příštím roce 25,4 miliardy, tedy stejně jako letos. Zástupci akademie se však k návrhu zatím nechtěli vyjadřovat, počkají si na oficiální sdělení z vládních postů.

„Všem se zkrátí výdaje o 4,5 procenta, včetně Akademie věd, takže to nebude pokles o 1,4 miliardy, ale o čtvrt miliardy,“ prohlásil Blažka. Například Technologické nebo Grantové agentuře se rozpočty výrazně navýší, ovšem o 4,5 procenta méně, než původně čekaly. Blažka také uvedl, že pokud ministerstvo financí zapracuje návrh do rozpočtu, měla by o tom rozhodnout do konce září vláda.

O přesunech v rozpočtu na vědu se však vědecké ústavy oficiálně dozví až příští týden, zástupci akademie se proto k tomu zatím nechtěli vyjadřovat. Už dříve však předseda akademie Jiří Drahoš uvedl, že v tuto chvíli nemají kde šetřit a další krácení by bylo pro některé ústavy likvidační.

Hlavní bašta základního výzkumu v Česku letos hospodařila s částkou 5,1 miliardy korun, což je oproti roku 2009 snížení o 12,5 procenta. Proti přerozdělování peněz ve prospěch aplikovaného výzkumu už vědci loni a letos několikrát protestovali. Kritizují hlavně nový systém hodnocení vědeckých výsledků a s ním spjaté rozdělování peněz na vědu, které prý nahrává ekonomickým zájmům firem.

Úspory se dotknou i vědy a výzkumu realizovaných na vysokých školách. Do konce roku škrtne ministr školství Josef Dobeš (VV) v této kapitole 300 milionů, o snížení v příštím roce se teprve debatuje. Ministr po čtvrtečním jednání s rektory upozornil, že školy musejí efektivněji čerpat peníze z evropských fondů: „Variant je několik, určitě jsou ve hře i šablony podobné těm, které nedávno začaly využívat základní školy.“

Jiří Drahoš a Václav Pačes
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK