Firmy se ze strachu z malé poptávky ženou do obchodních sňatků

Londýn – Světové firmy se vzpamatovávají z hospodářské recese. Spolu s oživením se zvyšuje i jejich apetit. Mnohem častěji se vrhají do obchodních sňatků. Řada společností totiž nastřádala velké množství hotovosti, obávají se ale vývoje poptávky. Proto raději investují do už existujících firem a nesnaží se růst vlastními silami. Jen tento týden přesáhla hodnota transakcí 80 miliard dolarů.

Miliardové nákupy tento týden oznámil například Intel, Dell nebo britský provozovatel kasin Rank Group. Z hlediska aktivity na trhu akvizic jde o nejlepší týden od prosince loňského roku. „Celá řada společností má nyní značnou hotovost. Může je ale ohrozit Čína a v následujících deseti letech i Indie. Poptávka po zboží z těchto zemí je totiž prakticky nenasytná,“ říká Julian Mayo z Charlemagne Capital.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek

„Akviziční aktivita obvykle přichází po větších propadech. Je to určitá známka toho, že se už možná tak hlubokého propadu nedočkáme. Na straně druhé ale řada firem může být dost levných, aby byly dost atraktivní.“

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Na obchodování má chuť i největší světový těžař BHP Billiton. Snaží se dokonce o obchod roku. Za 39 miliard dolarů chce převzít společnost Potash, klíčového hráče na světovém trhu s umělými hnojivy. Ten se ale brání. „Nabídka BHP je podhodnocená. Vůbec neodpovídá našemu výsadnímu postavení na trhu,“ nelíbí se návrh výkonnému řediteli firmy Potash Billu Doylovi.

Do mocenských hrátek se možná pustí i české firmy

Chuť zvyšovat svou sílu na stávajícím trhu by mohly mít i české firmy. „Skutečně se můžeme dočkat případné akviziční aktivity v Česku. Nicméně o těchto obchodech se do poslední chvíle mlčí, proto nic takového veřejně známo není,“ dodává Marek. Nálada na akviziční činnost se však liší v každém odvětví. Letos si akvizic užívají především firmy v technologickém sektoru, v energetice a v oblasti zdravotní péče. Chuť nakupovat mají také důlní firmy.

Akciové trhy
Zdroj: ČTK