Maďarsko - země zaslíbená pro české exportéry

Budapešť – Maďarsko zůstalo pro české výrobce i po rozpadu RVHP zemí zaslíbenou. Maďaři například rádi dovážejí české kapry, jogurty, koláče, ale třeba i umyvadla nebo sprchové kouty. Poslední rok se sice země zmítala ve velmi vážné hospodářské krizi, nejčerstvější údaje však ukazují, že se tamní ekonomika začíná pomalu opět stavět na nohy, a to pociťují i české podniky.

Obchodní rada z maďarského velvyslanectví Mihály Kurucz

„Maďarská republika má dost kapacit, které bych mohl nabídnout nejen pro turisty, ale i pro obchodníky. České výrobky mají v Maďarsku dobrou odezvu. Velice známé jsou například Becherovka nebo tradičně různé druhy českého piva.“

Obchod mezi Maďarskem a Českou republikou se sice loni propadl na 4,5 miliardy eur. Obchodní rada ČR v Budapešti Tamás Csémy ale věří, že se letos navýší na pět miliard. „Vzájemný obchod mezi ČR a Maďarskem se umisťuje na 10. až 11. místo světové tabulky,“ dodává rada.

Reportáž Lenky Dolanské (zdroj: ČT24)

České firmy v Maďarsku hledají úspory

Záběr firem, které v Maďarsku se svým zbožím uspěly, je opravdu široký. Některé z nich přitom nezůstávají jen u samotného vývozu, ale pouští se i do investic. Vstoupit na maďarský trh může totiž pro české firmy znamenat úsporu nákladů. Průměrný plat se totiž v Maďarsku pohybuje kolem 11 500 korun měsíčně. Jinak jsou si ale naše i tamní ekonomika podobné. Obě jsou malé a velmi závislé na exportu.

Krize však Maďarsko zasáhla mnohem silněji. Dlouho si totiž žilo nad poměry. Loni ekonomika propadla o čtyři procenta. Hrozící bankrot však nakonec pomohla odvrátit půjčka od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a naordinovaná úsporná opatření. A statistiky naznačují, že to nejhorší už má Budapešť za sebou.

Maďarsko je prý lepším partnerem, než si Češi myslí

Karol Tölgyesi z Česko-maďarské obchodní komory

„Maďarsko se neustále vykresluje v negativních barvách, přitom to Maďarsko není tak negativní, jak se to v Čechách předpokládá. Maďarsko není Řecko, není členem eurozóny.“

I tak ale český obchodní rada v Maďarsku obchodníkům vzkazuje, ať jsou obezřetní. „Ta platební morálka není příliš dobrá, čili firmy by si v každém případě svého obchodního partnera měly dobře ověřit. Měly by se připravit na uzavírání smluv, na podmínky ve smlouvě, měly by si tu smlouvu nechat přeložit do češtiny,“ dodává Csémy. Další nástrahou může být maďarština. Především střední generace Maďarů totiž dává při jednání před angličtinou přednost svému rodnému jazyku.

  • Vývoj maďarské ekonomiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1886/188557.jpg
  • Zboží, které ČR vyváží do Maďarska autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1886/188558.jpg